Glucoza

Trimis la data: 2013-04-12 Materia: Chimie Nivel: Liceu Pagini: 4 Nota: / 10 Downloads: 0
Autor: Loredana mayra Dimensiune: 43kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Glucoza este compusul organic, apartinand clasei zaharidelor, care are formula chimica C6H12O6.Desi are aceeasi formula chimica, fructoza este diferita fata de glucoza prin modul de legare a atomilor. Astfel, glucoza are o singura grupare de alcool primar, pe cand fructoza are doua grupari de alcool primar. Glucoza contine sase atomi de carbon si o grupa carbonil (specifica aldehidelor) si este numita uneori aldohexoza.

In natura, in unele plante, glucoza exista sub forma de structura aciclica; in altele, ea poate fi gasita sub forma ciclica. Teoretic, structura ciclica a glucozei apare in urma interactiunii dintre grupa carbonil si grupele hidroxil de la carbonii cu numerele 4 si 5. Aceste interactiuni sunt reactii de aditie a grupelor hidroxil amintite la grupa carbonil. In solutie apoasa, cele doua forme se afla in echilibru, si la un pH 7, forma ciclica este predominanta.

La formarea structurii ciclice a glucozei, apare la fosta grupa carbonil o noua grupare hidroxil, care se numeste hidroxil glicozidic si care are o reactivitate mai mare decat celelalte grupe hidroxil din molecula. In acest caz, numerotarea carbonilor incepe de la primul carbon de dupa oxigenul din ciclu, in sens orar. IZOMERI
Glucoza are patru centre optice, deci teoretic glucoza poate avea 15 stereoizomeri optici. Doar sapte dintre acestia sunt gasiti in natura, iar dintre ei, cei mai importanti sunt galactoza (Gal) si manoza (Man).

Acesti opt izomeri (incluzand si glucoza) sunt toti diastereoizomeri unul fata de celalalt si apartin seriei-D. In cazul glucozei (dar si al fructozei, in mod echivalent), un alt centru asimetric la carbonul 1 (numit carbonul anomeric) este creat cand glucoza trece in forma ciclica si se formeaza doua structuri inelare, numite anomeri (un caz particular de izomeri) -- α-glucoza si β-glucoza. α glucoza este acea structura a glucozei in care grupele hidroxil de la carbonii cu numerele 1 si 4 se afla de aceeasi parte a planului ciclului hexagonal, iar β glucoza este structura in care cei doi hidroxili se afla de parti diferite ale planului. Formele α si β pot trece dintr-una in alta in solutie apoasa pe o perioada de cateva ore, stabilizandu-se la un raport α:β 36:64.

Stiri
  • pag. 1
  • pag. 2
  • pag. 3
  • pag. 4

Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.