Gonoreea

Trimis la data: 2010-07-14
Materia: Medicina
Nivel: Facultate
Pagini: 3
Nota: 7.15 / 10
Downloads: 31
Autor: Iulian Nicolaiescu
Dimensiune: 11kb
Voturi: 3
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Gonoreea este cea mai frecventa boala infectioasa, produsa de Neisseria gonnorrheae (dip-lococ Gram negativ), transmisa aproape exclusiv pe cale sexuala, care afecteaza mai mult mucoasa uretrei, a endocervixu lui, a rectului, a laringelui si conjunctiva oculara. Raspindirea infectiei poate afecta, de asemenea, endometrul, trompele uterine la femei si prostata, epi-didimusul si veziculele la barbati.Este una dintre cele mai raspindite ITS, cu perioada de incubatie de 2-5 (1-14) zile.
La barbati, infectia gonococica primara afecteaza initial uretra si apoi organele genitale. De obicei, se manifesta prin simptome acute: disurie, secretii mucopurulente din uretra. Poate fi afectata de ase-menea uretra posterioara, ceea ce favorizeaza dezvoltarea prostatitei gonococice, caracterizata prin dureri la urinare, tenezme vezicale la sfir-situl mictiunii, erectii dureroase sau ejaculari accidentale. Epididimita gonococica debuteaza de obicei brusc, insotita de febra, frisoane, edem scrotal unilateral ori bilateral, ce poate conduce la obturarea canalului epididimal si dezvoltarea oligospermiei sau azospermiei.

Alte simptome, intilnite la barbati in cazul gonoreii, sint secretiile din anus si durerile din regiunea perirectala.De asemenea, se intilnesc si forme asimptomatice de infectare a uretrei (in 10% dintre cazuri), a rectului (85% ) sau a laringelui (pina la 90%).Infectia disemenata este insotita de febra, eruptii petehiale ori pustuloase pe piele, artralgie asimetrica, artrite septice, in cazuri foarte rare - de meningita si de endocardita.

La femei, de regula, infectia decurge asimptomatic. Cel mai frecAZvent indiciu intilnit este cervicita gonococica, caracterizata prin seAZcretii mucopurulente abundente din cervix, colul fiind normal, hiperemiat sau edematiat. Aparitia uretritei gonococice initiale poate fi intirziata, deoarece partea ei anterioara este tapetata cu epiteliu scuamos rezistent la infectie, in cazul infectiei, in timpul presarii, uretra elimina secretii purulente. Uretrita poate fi asimptomatica sau insotita de simptome urinare.

Endometrita gonococica este intilnita in 30% de cazuri. Infectia ascendenta este favorizata de menstruatie, avorturi, nastere si are urmatoarele manifestari clinice: dureri, hipermenoree, menoragii. Este frecvent intilnita si salpingita gonococica care favorizeaza piosalpinxul. in cele mai dese cazuri, ea cauzeaza sterilitatea feminina. Este caracterizata prin dureri in regiunea inferioara a abdomenului, dureri la palpatia organelor genitale interne si prin febra.Infectia este asimptomatica: cervicite >50%; infectarea rectului >85%; a laringelui > 90%.La nou-nascuti, acest tip de infectie provoaca conjunctivita puruAZlenta.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.