Gottlob Frege

Trimis la data: 2005-05-25 Materia: Filosofie Nivel: Liceu Pagini: 4 Nota: / 10 Downloads: 1351
Autor: Manuel Lazar Dimensiune: 9kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Gottlob Frege - Matematician si filozof german,Gottlob Frege a fost fondatorul logicii matematicii moderne ,a descoperit ideile fundamentale care au făcut posibila dezvoltarea logicii moderne. Gottlob Frege s-a născut la 8 noiembrie 1848 in Wismar ,Germania .Gottlob Frege

Gottlob Frege - In 1869 s-a înscris la Universitatea din Jena unde a fost student timp de doi ani. Pentru inca doi ani a studiat matematica,fizica,chimia la Universitatea din Gottingen. Si-a petrecut întreaga viata active pe postul de profesor la Jena predând din toate ramurile matematicii .

In 1879 Frege a publicat cartea « Scrieri conceptuale » in care ,pentru prima data a fost prezentat un sistem de logica matematica in sens modern.A urmat o perioada de munca asidua in filozofia logicii si a matematicilor care s-a sincronizat in cartea “Fundamentele aritmeticii “publicata in 1884 ,o capodopera in materia scrierilor filozofice. In 1902 au fost puse in evidenta unele erori din sistemul sau logic de către Bertrand Russell. Acest fapt i-a influenţat viata personala definitiv.

Gottlob Frege si explicarea conceptului de număr pe baza noţiunilor logice

Frege a intrat în istoria filosofiei nu în calitate de creator al vreunui sistem filosofic. Epoca sistemelor filosofice era revolută şi, pe de altă parte, Frege era şi vroia să fie matematician, înseşi căutările sale logice au o unică motivaţie: fundarea aritmeticii pe o bază logicistă, ca un corp deductiv de propoziţii exratione, non-factuale, apriorice, logic-necesare Rezultatele extraordinare la care a ajuns in logică trebuiau ele însele fundate teoretic, nu mai puţin decât întregul program logicist; aşa se face că, pornind din sfera matematicii, Frege a ajuns la filosofia matematicii, la filosofia logicii şi la filosofia limbajului.

"Matematicienii au construit in ultimele decenii o noua logica. Au fost siliti sa faca acest lucru de impasul, de criza findamentala a matematicii, deoarece in aceasta criza, veche logica a esuat cu desavarsire. S-a constatat nu doar insuficienta ei, ci altceva, mai grav, cel mai grav lucru ce i se poate intampla unei teorii stiintifice: anume ca duce la contradictii. Acest fapt a constituit cel mai puternic impuls pentru construirea noii logici. Aceasta evita contradictiile celei vechi; insa, dincolo de acest merit de ordin negativ, noua logica a adus deja dovada unei capacitati pozitive; pana acum, ce-i drept, doar in domeniul reexaminarii si reasezarii bazelor matematicii."
RUDOLF CARNAP
Frege a dedus aritmetica din logica. Este meritul lui de a fi explicat notiunea de numar cu ajutorul notiunilor logice. Acest lucru conduce la ideea ca adevarurile aritmetice sunt a priori analitice (idee in opozitie cu convingerile lui Kant care sustinea ca toate adevarurile matematice sunt a priori sintetice). Frege respinge conceptia naiva conform careia numerele naturale ar fi un dat definitiv.

In timp ce s-au introdus operatii matematice cu ajutorul carora s-au format ecuatii ce au necesitat extinderea notiunii de numar la Z, Q, R, C, numerele naturale erau privite ca fiind ceva existent. In ciuda numeroaselor incercari, matematicienii nu au reusit (pana la Frege) sa explice ce este, de fapt, un numar. Tot ce au putut ei a fost sa descrie cum s-a ajuns la reprezentarea numarului, nu ce este un numar.

Frege considera ca exista un "izomorfism" intre diferenta dintre descrierea aparentei unei reprezentari a unui concept si o definitie a acestuia pe de o parte, respectiv diferenta dintre conditiile subiective ce fac ca o propozitie sau o credinta sa intre in constiinta noastra si valoarea ei de adevar, pe de alta parte.

"Sa nu se ia descrierea unei reprezentari drept o definitie si nici indicarea conditiilor sufletesti si fizice necesare intrarii unei propozitii in constiinta noastra drept o dovada si sa nu se confunde procesul gandirii sau simtirii unei propozitii cu adevarul ei".
(Frege)

Frege este cel care a pus in evidenta pentru prima data diferenta dintre semnalmente si caracteristici. Astfel "rosu" este o caracteristica a tuturor obiectelor care apartin notiunii de "obiect rosu"; rosu este deci semnalmentul acestei notiuni , dar nu caracteristica ei.
Caracteristicile se pot atribui atat obiectelor, fiind in acest caz caracteristici de gradul 1, cat si notiunilor, fiind in acest caz caracteristici de gradul 2.

Notiunea de balena se subsumeaza notiunii de mamifer insa notiunea nu este mamifer. Semnalmentele notiunii supraordonate devin caracteristici nu pentru notiune, ci pentru obiectele ce cad sub incidenta acestei notiuni. Notiunea de notiune este o notiune de gradul 2, notiunea de notiune de notiune este o notiune de gradul 3, samd, obtinandu-se astfel un lant ascendent nestationar. Niciodata nu se poate obtine o caracteristica de gradul 1 pentru o notiune.

Stiri
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.