Gradele de comparatie ale adjectivului

Trimis la data: 2015-07-16
Materia: Romana
Nivel: Liceu
Pagini: 2
Nota: 9.85 / 10
Downloads: 0
Autor: Paula_G
Dimensiune: 14kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Ca si in limba romana si in limba latina adjectivul are gradele de comparatie pozitiv, comparativ si superlativ. Spre deosebire de limba romana, in limba latina gradele comparativ si superlativ se formeaza cu ajutorul unor sufixe la care se adauga terminatii de declinare ca la un substantiv.Gradul pozitiv este acela care este dat cand se enunta adjectivul de categoria I sau a II-a. Comparativul sa formeaza cu ajutorul terminatiilor (ior) pentru masculin si feminin si (ius) pentru neutru, terminatii care se adauga la tema adjectivului, indiferent de categoria acestuia.
Spre exemplu, comparativul adjectivului (brevis, breve) este (brevior, brevius = mai scurt, mai scurta). Comparativul adjectivului (clarus, clara, clarum) este (clarior, clarius).
La comparativul astfel obtinut, (formele obtinute reprezinta nominativul singular), se adauga in timpul declinarii, terminatiile declinarii a III-a imparisilabice, la neutru singular, terminatiile la nominativ, acuzativ si vocativ singular, pastrandu-se (ius), la plural (a).
De exemplu declinam substantivul (planities, planitiei = campie) impreuna cu adjectivul (formosus, formosa, formosum = frumos) la comparativ (formosior, formosius):
Singular: N. - (formosior planities), G. - (formosioris planitiei), D. - (formosiori planitiei), Ac. - (formosiorem planitiem), Abl. - (formosiore planitie), V. - (formosior planities);
Plural: N. - (formosiores planities), G. - (formosiorum planitierum), D. - (formosioribus planitiebus), Ac. - (formosiores planities), Abl. - (formosioribus planitiebus), V. - (formosiores planities);

Superlativul adjectivelor se comporta ca si un adjectiv de categoria I, declinandu-se dupa substantivele de a II-a masculin si neutru si I pentru feminin.
Inainte de a folosi aceste terminatii, trebuie adaugat sufixul (issim), deci, un adjectiv la gradul superlativ va arata cam asa: pornind de la gradul pozitiv al adjectivului (brevis, breve), stabilim tema - (brev) - la care adaugam sufixul (issim) si terminatiile de la nominativ ale declinarilor I si a II-a: (brevissimus, brevissima, brevissimum = cel mai scurt, scurta sau foarte scurt, scurta).

De mentionat ca in limba latina nu exista forme diferite pentru superlativul absolut si cel relativ.
Vom declina acum substantivul (stagnum, stagni = mlastina) impreuna cu adjectivul profundus, profunda, profundum = adanc, adanca) pe care il vom pune la superlativ (profundissimus, profundissima, profundissimum).Singular: N. - (profundissimum stagnum), G. - (profundissimi stagni), D. - (profundissimo stagno), Ac. - (profundissimum stagnum), Abl. - (profundissimo stagno), V. - (profundissimum stagnum);
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.