Grafuri hamiltoniene si euleriene

Trimis la data: 2015-11-06 Materia: Matematica Nivel: Liceu Pagini: 8 Nota: / 10 Downloads: 0
Autor: Emil_R Dimensiune: 204kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Muchiile grafului reprezentand posi-bilitatile de trecere de pe un mal pe un pod si reciproc.
Problema are solutie daca acest graf contine un ciclu eulerian. Un astfel de ciclu, utilizeaza la fiecare trecere printr-un varf doua muchii ce nu mai pot fi folosite pentru o noua trecere. Cum fiecare dintre cele patru varfuri (A,B,C,D) au grade impare, rezulta ca ultima muchie va ramane nefolosita sau va fi folosita pentru a face trecerea de final ( pentru a incheia plimbarea).

Pornim dintr-un varf neizolat retinut cu ajutorul variabilei prim, in cadrul procedurii de citire, apoi cautam un ciclu eulerian al grafului printr-un algoritm backtracking. Vom folosi pentru retinerea ordinii varfului in ciclul eulerian un sir s.
In cadrul procedurii de cititre a matricii de adiacenta, numaram si muchiile grafului cu ajutorul variabilei m.
Functia valid verifica daca varful k apartine ciclului eulerian (daca este adiacent cu varful anterior determinat, iar in cazul in care este ultimul varf k=m daca este adiacent cu primul vafr al ciclului).

Procedura back cauta succesiv, autoapelandu-se, varfuri adiacente cu varful anterior determinat pana cand se ajunge la ultimul varf al ciclului (k=m); in acest caz, variabila booleana gasit care a fost initializata pe false, ia valoarea true si este tiparit sirul s incheindu-l cu primul varf al sau (pentru a arata ca este un ciclu).
Daca nu a fost gasit nici un ciclu eulerian al grafului dat (gasit=false), atunci graful nu este eulerian si se tipareste mesaj.
Acelasi lucru se intampla si daca graful nu are varfuri neizolate (prim=0).

In viata de zi cu zi rezolvam adesea, fara sa ne dam seama probleme de grafuri euleriene, de exemplu cand vrem sa mergem cu trenul in circuit si vrem sa platim mai putin, calculam in asa fel incat sa trecem peste tot si sa platim mai putin. Dar aceasta nu o facem numai noi si postasii, ci grafurile se utilizeaza la calcularea pozitilor optime de amplasare a satelitilor de comunicatie pentru ca informatia transmisa sa foloseasca putin timp, caci in noua era :,, time is money.

Stiri
  • pag. 1
  • pag. 2
  • pag. 3
  • pag. 4
  • pag. 5
  • pag. 6
  • pag. 7
  • pag. 8

Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Noutati
Stiri educatie
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.