Graminee-cereale si ierburi

Trimis la data: 2005-11-01
Materia: Biologie
Nivel: Gimnaziu
Pagini: 2
Nota: 9.20 / 10
Downloads: 4792
Autor: Radu Vladescu
Dimensiune: 6kb
Voturi: 221
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Una dintre cele mai mari familii din grupa monocotiledonatelor este aceea a gramineelor,din care fac parte majoritatea cerealelor şi a ierburilor.Cerealele sunt graminee cultivate;ierburile sunt graminee sălbatice.Aceste plante,în general mici,au tije fragile şi flori minuscule.Cerealele constituie baza alimentaţiei omului;ierburile sunt hrana pentru anim
Cereale tipice:grâul
Cerealele se cultivă peste tot în lume,dar în fiecare continent există câte un tip specific:orezul în Asia,porumbul în America, sorgul în Africa.În Europa,cel mai răspândit este grâul.Tulpina sa (paiul) are formă cilindrică,e goală pe dinăuntru,cu excepţia umflăturilor,numite “noduri”.Frunzele pornesc din aceste noduri . Ele au formă lanceolată şi sunt străbătute de nervuri paralele. Tulpina şi frunzele conţin siliciu (substanţă care se întâlneşte şi în sticlă),care le face mai dure şi tăioase.

Florile minuscule,lipsite de petale,conţin câte trei stamine şi un pistil;ele sunt grupate în spiculeţe,iar acestea formează un spic.
Spiculeţele sunt acoperite cu un înveliş la început verde,apoi galben (palea),glumă şi glumelă,care se continuă prin perişori lungi,fini şi rigizi,mustăţile.Polenul foarte abundent , purtat de stamine,este risipit de vânt de pe o floare pe alta.După ce polenul germinează pe pistil,florile se transformă în “boabe” de grâu. Aceste boabe sunt ,de fapt,fructele grâului.

Ierburile
Gramineele necultivate , numite în mod obişnuit “ierburi”, reprezintă cea mai semnificativă parte din vegetaţia preriilor, savanelor şi stepelor şi constituie hrana cirezilor de animale domestice (oi,vaci etc) sau sălbatice (cerbi,zebre etc).

Există ierburi de diferite dimensiuni.În regiunile temperate cresc ierburi mici,grupate în tufe (iarba-câinelui,păpiuşca,firuţa etc).În ţările calde , unele specii , cum sunt trestia de zahăr sau bambusul, ating dimensiuni gigantice. În sfârşit , alte plante se aseamănă cu gramineele dar aparţin unor familii înrudite.Este, de exemplu , cazul trestiei,plantă erbacee care creşte în mediul umde sau al bananului.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.