Grasimi

Trimis la data: 2003-04-21
Materia: Chimie
Nivel: Gimnaziu
Pagini: 4
Nota: 7.08 / 10
Downloads: 21318
Autor: Carmen
Dimensiune: 10kb
Voturi: 1229
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Grasimi
Grasimile sunt substante organice produse atat in regnul animal il stocheaza in tesutul subcutan, in epiploon sau in jurul oranelor interne iar plantele il acumuleaza in jurul elementelor reproducatoare.Din cele mai vechi timpuri grasimile si-au gasit diferite intrebuintari in alimentatie, medicina, industrie.
Despre grasimi
Grasimile sunt substante organice produse atat in regnul animal il stocheaza in tesutul subcutan, in epiploon sau in jurul oranelor interne iar plantele il acumuleaza in jurul elementelor  reproducatoare.Din cele mai vechi timpuri grasimile si-au gasit diferite intrebuintari in alimentatie, medicina, industrie.
 
Grasimi. Sinteza naturala a grasimilor
In plante, grasimea ia nastere prin transformarea glucidelor, sub influenta enzimelor. S-a constatat ca prin maturizare, plantele saracesc in amidon si zaharuri, imbogatindu-si continutul in ulei.
Glucidele sunt sintetizate prim asimilatie clorofiliana in frunze, dupa urmatorul mecanism:CO2+H2O ŕ O2+HCHO

Aldehida formica
Oxigenul se degaja, iar aldehida formica se condenseaza, formand glucoza 6HCHOŕ C6H12O6 glucoza care formeaza produsi superiori, bioze, trioze, polioze (zaharuri si amidon). Principalele mecanisne chimice din plante care conduc  la formarea grasimilor pornind de la glucide sunt:R-CHOH-CHOH-R’ ŕ R-CO-CH2-R’ ŕR-CHOH-CH2-R’ ŕR-CH=CH-R’ ŕR-CH2-CH2-R’
           
Polioza cetona alcool superior   produs nesaturat produs saturat
Aceste reactii succesive de deshidratare-hidrogenare au loc in tot lantul moleculei de polioza. La unul din capetele lantului are loc o oxidare cu formarea unui radical acid (-COOH) asa incat in final din polioza initiala cu formula:R-CHOH-CHOH-R’in care R=CH2-CHOH-CHOH- etc
R’=-CHO se obtine un compus cu formula generala : CH3-(CH2)n-COOH, adica acid.
 
Se obtin prin acest mecanism, acizi grasi saturati, care contin in moleculele lor un numar de atomi de carbon multiplu de 6. Formarea acizilor grasi nesaturati are loc cand zaharurile se degradeaza formand un compus numit metilglioxal (CH3-CO-CHO) care se condenseaza cu el insusi formand o poli-oxicetona-aldehida saturata, care prin hidrogenarii si deshidratari succesive se transforma intr-o aldehida superioara nesaturata.

Aceasta la randul ei este oxidata la gruparea –CHO (aldehidica)  transformandu-se in acidul gras nesaturat . corespunzator. Glicerina se formeaza in plante prin reactii asemanatoare cu formarea acizilor grasi. Printr-o reactie de esterificare, acizii grasi se combina cu glicerina dand nastere grasimilor”
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.