Grecia continentala

Trimis la data: 2008-01-04
Materia: Geografie
Nivel: Gimnaziu
Pagini: 10
Nota: 7.30 / 10
Downloads: 17
Autor: Monica Grosu
Dimensiune: 20kb
Voturi: 462
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Situata in sudul Peninsulei Balcanice, Grecia cuprinde peste 2000 de insule, care se intind din Marea Ionica, la vest, pana in Marea Egee si spre Turcia, la est. Grecia continentala are granite cu Albania, Bulgaria, Turcia si Macedonia. Aici traiesc majoritatea celor 10,2 milioane de locuitori ai tarii, din care o treime la Atena. [...]
Desi una dintre cele mai vizitate tari europene, Grecia este putin cunoscuta. Statul grec modern dateaza abia din 1820 si nu prea are legatura cu imaginea atat de populara a Greciei antice. Situata la o raspantie geografica, Grecia imbina elemente specifice Balcanilor, Orientului Mijlociu si Mediteranei.

Pentru o tara relativ mica, avand o suprafata de aproape 132.000 km patrati, relieful Greciei se caracterizeaza prin mari diferente regionale. Aproape trei sferturi din teritoriu este muntos, nelocuit sau necultivat.

Ca forma de guvernamant Grecia este republica parlamentara. Activitatea sa legislativa este exercitata de Adunarea Nationala iar cea executiva de presedinte si consiliul de ministri, format in urma alegerilor legislative. Fata de majoritatea vecinilor sai balcanici, Grecia este o tara prospera si stabila, dar dupa indicatorii economici occidentali este printre ultimele tari ale Uniunii Europene. Membra a Uniunii Europene din 1981, si cu orintare net capitalista, Grecia nu mai seamana astazi cu tarile Europei de est din de dinainte de 1989.

Istoria Greciei este aceea a unei natiuni, nu a unui tinut: potrivit grecilor, nationalitatea inseamna limba, religie, stramosi si obiceiuri si in cea mai mica masura teritoriu. Peisajul Greciei continentale este de o frumusete salbatica, zona de coasta fiind presarata pe alocuri cu stanci, in interior existand masive muntoase, defilee si stanci, cu vulturi si alte pasari de prada. Diverstatea fantastica a vegetatiei este determinata de clima mediteraneeana.Defrisarea padurilor pentru agricultura si exploatarea lemnului a creat un mozaic de campuri pline de flori si zone cu arbusti. Habitatul zonelor cu arbusti este de doua tipuri: machi-ul, cu arbusti densi si aromatici, si gariga, cu vegetatie mai joasa si mai putin deasa.

Desi milioane de capre din tara distrug vegetatia, una din cele mai romantice privelisti ale Greciei este aceea a turmelor manate prin gradinile de maslini pline de vestigii istorice, ca in Sparta din Pelopones.

Grecia are o diversitate extraordinara de flori. Aici cresc cel putin 6000 de specii. Bogatia florala se datoreaza in parte diversitatii habitatelor, de la zonele umede, campiile litorale pana la muntii acoperiti de zapada. Zonele litorale ale Pelopones-ului sunt poate cele mai bogate in flori salbatice. Una din atractiile botanice ale Greciei este marea varietate de orhidee salbatice.Toate au inflorescente cu forme ciudate, uneori colorate.

Clima Greciei continentale variaza de la zonele litorale la cele montane.In muntii din vestul Greciei si din Pelopones ninge abundent iarna, ploua toamna si primavara iar vara este cald. In Macedonia si Tracia, ploile sunt mai egal distribuite pe parcursul anului, nordul Marii Egee moderand temperaturile din zonele litorale. In jurul Atenei, temperaturile sunt ridicate vara, iar iarna rareori scad sub zero grade si ploua mult.

Primavara este un anotimp superb in Grecia. Campiile aride in cea mai mare parte a anului, se acopera cu un covor verde plin de flori. Dar vremea devine stabila abia la sfarsitul primaverii, zilele cu ploaie si vant fiind frecvente in martie si aprilie. Zilele calde de la inceputul lui iunie sunt pentru greci un semn ca pot face baie in mare. Incepe sezonul turistic care dureaza pana la sfarsitul lui august; in a doua jumatate a lui iulie se gasesc greu locuri la hotel. Toamna-zana in sepembrie incheie majoritatea sarbatorilor rurale. Marea are temperatura cea mai ridicata, si desi turistii sunt mai putini majoritatea serviciilor inca functioneaza.

Multe sate de munte par pustii iarna, locuitorii sezonieri revenind la oras. La altitudini mari este multa zapada si se poate schia; in alte locuri ploua zile in sir. Atractia inegalabila a Greciei continentale consta in multitudinea de vestigii antice situate intr-o ambianta naturala foarte frumoasa. Siturile clasice se afla in sud, in jurul Atenei, pe tarmurile Aticii si ale Pelopones-ului, iar vestigiile macedonene pot fi vazute in nord-estul temperat. Manastiri si biserici bizantine se gasesc in toata tara, in special pe insula sfanta a Muntelui Athos.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.