Greuceanu

Trimis la data: 2014-09-03
Materia: Romana
Nivel: Liceu
Pagini: 4
Nota: 9.90 / 10
Downloads: 0
Autor: Corina_Z
Dimensiune: 23kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Ca orice basm, Greuceanu prezinta `ntamplri neobi[nuite, la care particip for]e ale binelui, ce se `nfrunt cu for]e ale rului. For]ele binelui vor ie[i `nvingtoare.
Specie a epicii populare, basmul va dezvolta o schem narativ, urmrind diferite motive narative: motivul `mpratului cu un fecior sau cu mai mul]i, cu o fat sau trei fete; motivul `ncercrilor, motivul plecrii, al supunerii prin vicle[ug, cel al demascrii, al izbanzii, al nun]ii.
Ac]iunea basmului este plasat `n atemporal (nu se cunoa[te timpul `n care se petrec faptele) [i `n aspa]ial (`ntr-un spa]iu nedeterminat geografic: "peste nou mri [i nou tari" sau "departe, departe, `ntr-o ]ar `ndeprtat").Timpul [i spa]iul se dilat sau se restrang `n func]ie de necesitatea naratorului popular. Asemenea altor basme populare, [i Greuceanu prezint formule ini]iale: "a fost odat ca niciodata c dac n-ar fi nu s-ar fi povestit"; "A fost ca niciodat de cand scria musca pe perete, mai mincinos cine nu crede";

a fost odat, pe cand se potcovea puricele cu 99 de oca la un picior [i strig c e u[or; formule mediane - de `ndemn pentru ascultarea cu aten]ie a basmului: "din poveste, `nainte mult mai este"; formule de `ncheiere: "am `nclecat pe-o [a [i v-am spus povestea-a[a"; "am `nclecat pe-o cp[un [i v-am spus o mare minciun"; "am `nclecat pe-o roat [i v-am spus povestea toat".{i `n basmul acesta se `ntalnesc elemente fantastice [i reale. Fantasticul este o proiec]ie `n parareal, adic `ntr-o lume situat `n afara realului, dominat de imprevizibil, nesupus normei (adic legilor fire[ti).

Fantasticul `mbrac diferite forme: fabulosul, miraculosul, demonicul.Basmele sunt rezultat al imagina]iei creatoare, dar [i al fanteziei omului din popor (se [tie c imagina]ia nu coincide cu fantezia).Ca `n orice basm, elementele reale se `mpletesc cu elemente fantastice, care nu pot avea o explica]ie logic [i care stau sub semnul imprevizibilului; avand diferite ipostaze, fantasticul se gaseste `n basmul Greuceanu sub forma fabulosului [i miraculosului, fiind de sorginte popular.

Ac]iunea se petrece `ntr-un loc neprecizat [i `ntr-un timp nedeterminat, exterior timpului cronologic, deci `n atemporal [i aspa]ial.A[a se explic [i `nceputul: "a fost odat ca niciodat"; ]ara este a unui `mprat, `mpratul Ro[u, fr s aflm unde [i cand a domnit acesta, spa]iul guvernat fiind imaginar.La actiune particip personaje reale: Greuceanu, fratele su de sange, `mpratul, diferi]i voinici, dar [i personaje din afara realului, fantastice: zmeii, Satana, zmeoaicele.Elementele fantastice sunt numeroase [i acestea ]in de fabulos, de magie [i de miracol.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.