Grigore Ureche

Trimis la data: 2006-10-19
Materia: Romana
Nivel: Liceu
Pagini: 1
Nota: 7.46 / 10
Downloads: 11
Autor: Vladin
Dimensiune: 7kb
Voturi: 195
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Fiu de boier, trăind în mijlocul boierilor şi al mentalităţii specifice ce stăpînea această clasă socială, Grigore Ureche a rămas în cea mai mare parte străin de principalele ţeluri îngust-materiale ce conduceau acţiunile marii majorităţi a boierimii moldovene a veacului al XVII-lea.
De o cultură cîştigată prin muncă, ce întrecea în acel timp, pe a tuturor conaţionalilor contemporani dotat cu o avere pe care n-a căutat-o anume şi pe care, mai ales n-a urmărit s-o mărească continuu, indiferent de mijloace, cum procedau ceilalţi boieri, a desfăşurat o viaţă fără ostentaţie, în limitele atribuţiilor unor ranguri dregătoreşti care au venit, şi ele, ca şi averea, de la sine, prin natura şi condiţiile orînduirii feudale în care a trăit.

Modest, temperat, senin, de o conduită civică plină de discreţie, sobrietate şi demnitate, Grigore Ureche nu a lăsat, în urma lui, ca om, ca membru a societăţii în care a trăit, nici unul din însemnele care s-ar fi putut numi corupţie, rapacitate, avirism, vicii morale care au apăsat din greu asupra multora dintre contemporanii porniţi hotărît spre drumul unei rapide ridicări materiale şi sociale.

Stăpînit de o fierbinte dragoste de ţară, de dorinţa de a o vedea liberă, independentă, aşa cum fusese în trecut şi aşa cum erau alte ţări creştine, ca Polonia, pe care o cunoscuse, a luat în repetate rînduri poziţie şi s-a alăturat de fiecare dată acşiunilor care tindeau la realizarea acestui suprem ideal patriotic.

Cronica-Cartea se chiamă letopiseţ, ce într-însa spune cursul ailor şi descălecarea Ţărîei Moldovei şi viaţa domnitorilor- este oglinda spirutală a omului. Cărturarul, cultivat la lumina scrierilor istorice ale antichităţii, ştiutor de limbi străine, scrie o carte în care foloseşte limba populară cea mai naturală, cu simpla preocupare de a-şi face expunerea cît mai limpede şi uşor de înţeles.

În ciuda culturii sale - dar poate tocmai de aceea! -, nici o tendinţă spre pendantism nu tulbură echilibrul, cursivitatea şi sobrietatea expunerii. "Puţine sînt scrierile istorice vechi în care se păstrează seninătatea şi liniştea de la început pînă la sfîrşit. Exprimarea este domoală şi luminată, nimbată la tot pasul de un suflu de înţelepciune şi blîndeţe"(I.C.Chiţimia, Probleme de bază, p.266).
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.