Grigore Vieru

Trimis la data: 2012-11-19
Materia: Romana
Nivel: Liceu
Pagini: 3
Nota: 8.94 / 10
Downloads: 0
Autor: screamosha
Dimensiune: 15kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
S-a nascut pe 14 februarie 1935, in satul Pererata din fostul judet Hotin, pe teritoriul de azi al Republicii Moldova, in familia de plugari romani a lui Pavel si Eudochia Vieru, nascuta Didic. A absolvit scoala de sapte clase din satul natal in anul 1950, dupa care a urmat scoala medie din oraselul Lipcani, pe care o termina in 1953.
A debutat editorial in 1957, student fiind, cu o placheta de versuri pentru copii, "Alarma", apreciata de criticii literari. In 1958, Vieru a absolvit Institutul Pedagogic "Ion Creanga" din Chisinau, Facultatea de Filologie si Istorie. In acelasi an, i-a aparut a doua culegere de versuri pentru copii, "Muzicute", si s-a angajat ca redactor la revista pentru copii "Scanteia Leninista".
A fost redactor la revista Nistru, publicatie a Uniunii Scriitorilor din Republica Moldova. Intre 1960 si 1963, Vieru a fost redactor la editura Cartea Moldoveneasca, unde i-au aparut si doua plachete de versuri pentru copii: "Fat-Frumos si Curcubeul" si "Buna ziua, fulgilor!". In 1964, publica in revista Nistru poemul "Legamant", dedicat poetului Mihai Eminescu.

In 1965, ii apare volumul "Versuri pentru cititorii de toate varstele", pentru care i se acorda Premiul Republican al Comsomolului in domeniul literaturii pentru copii si tineret (1967). In 1967, Revista Nistru publica poemul "Barbatii Moldovei", cu o dedicatie pentru "nationalistul" Nicolae Testimiteanu. Intregul tiraj este oprit, iar dedicatia este scoasa.

In 1968 are loc o cotitura logica in destinul poetului, consemnata de volumul de versuri lirice "Numele tau", cu o prefata de Ion Druta. Cartea este apreciata de critica literara drept cea mai originala aparitie poetica. Chiar in anul aparitiei, cartea devine obiect de studiu la cursurile universitare de literatura nationala contemporana. Trei poeme din volum sunt intitulate "Tudor Arghezi", "Lucian Blaga", "Brancusi", iar alte doua sunt inchinate lui Nicolae Labis si Marin Sorescu. Asemenea dedicatii apar pentru prima oara in lirica basarabeana postbelica.

In 1969, el publica "Duminica cuvintelor" la editura Lumina, cu ilustratii de Igor Vieru, o carte mult indragita de prescolari, care a devenit "obligatorie" in orice gradinita de copii.In 1970, editura Lumina publica "Abecedarul", semnat de Spiridon Vangheli, Grigore Vieru si pictorul Igor Vieru. S-a dat o lupta apriga de cativa ani pentru aparitia lui, lupta in care s-au angajat si invatatorii basarabeni, lucrarea fiind considerata nationalista de catre autoritati. Tot in 1970, apare volumul selectiv de versuri pentru copii "Trei iezi". La numai cateva zile dupa aparitie, in urma unui denunt, volumul este retras din librarii pentru poemul "Curcubeul", in care s-a gasit "ascuns" tricolorul romanesc.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.