Grupa nordica a Carpatilor Orientali (Carpatii Maramuresului si ai Bucovinei)

Trimis la data: 2012-02-08 Materia: Geografie Nivel: Facultate Pagini: 16 Nota: / 10 Downloads: 1
Autor: Crina Mirela Dimensiune: 27kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Carpatii Maramuresului si ai Bucovinei reprezinta grupa muntoasa ce ocupa partea nordica a Carpatilor Orientali, desfasurandu-se de la granita de nord, cu Ucraina, pana la Culoarul depresionar Dornelor-Campulung Moldovenesc-Gura Humorului si Pasul Mestecanis, ce o separa in partea sudica de Grupa Centrala a Orientalilor. In partea de est se invecineaza cu Podisul Moldovei (Podisul Sucevei), iar in partea de vest cu Depresiunea Colinara a Transilvaniei, Dealurile de Vest si Campia de Vest.

Aceasta grupa a lantului Carpatilor Orientali-ramura a Carpatilor Romanesti inaltati in cea mai noua orogeneza, orogeneza alpina din Neozoic- s-a format, ca si Grupa Centrala, atat prin incretirea scoartei terestre, cat si prin eruptia vulcanilor, la sfarsitul Neogenului, pe rama vestica..

Altitudinea medie a grupei este de cca. 1300m, varfurile cu inaltimile cele mai mari fiind Vf. Pietrosu(2303m) si Vf. Ineu(2279m), ambele situate in M. Rodnei.Aceasta grupa se caracterizeaza printr-un paralelism petrografic, fiind alcatuita din trei siruri paralele de roci, ce impun si un paralelism al culmilor, orientate de la NV la SE.

Astfel, in partea de vest intalnim roci vulcanice (andezite, granite, bazalte), in partea centrala roci dure, metamorfice (sisturi cristaline, gnaise, filite s.a.), iar in partea estica, roci sedimentare cutate(flis- argile, calcare, conglomerate, gresii).
Grupa Nordica se caracterizeaza printr-o masivitate redusa, datorita fragmentarii accentuate, data de multimea depresiunilor, pasurilor, trecatorilor si vailor largi (Bistrita, Moldova, Moldovita s.a.). Astfel, aici se afla :

Depresiunea Maramuresului, cu sate mari, cu vestitele biserici de lemn, cu portul popular specific si cresterea animalelor, situata la altitudini de aproximativ 700-800m, drenata de raurile Viseu si Iza cu Mara, unde se afla orasele Sighetu-Marmatiei, Borsa, Viseu de Sus, cu activitati industriale. Prin pasuri si trecatori depresiunea se leaga de unitatile vecine-prin Pasul Setref (818 m) cu Podisul Transilvaniei, pe aici trecand calea ferata Salva-Viseu de Jos, iar prin Pasul Prislop(1416 m, aflat la cea mai mare altitudine), cu Depresiunea Dornelor, pe Valea Bistritei Aurii.

Depresiunea Oasului numita si "Tara Oasului", drenata deTur, unde se afla orasul Negresti-Oas.Depresiunea Campulung-Moldovenesc , drenata de raurile Moldova cu Moldovita, unde se aflla orasele Campulung-Moldovenesc si Gura -Humorului.Depresiunea Dornelor, strabatuta de raul Bistrita cu Dorna, aici aflandu-se orasul Vatra Dornei, statiune balneo-climaterica si cu activitati industriale, cu exploatari de mangan la Vatra Dornei.

Depresiunea se leaga cu unitatile vecine prin urmatoarele pasuri si trecatori : prin Pasul Mestecanis (1096 m) cu Depresiunea Campulung Moldovenesc, prin Pasul Prislop (1416 m) cu Depresiunea Maramuresului, prin Pasul Tihuta (1201 m) cu Podisul Transilvaniei si prin Pasul Paltinis cu Depresiunea Glod-Dragoiasa, (drenata de raul Negrisoara, afluent al raului Neagra din M-tii Bistritei).

Ca tipuri de relief se poate constata o mare varietate a acestora. In aceasta grupa se gaseste relief glaciar format doar in Muntii Rodnei, la altitudini de peste 2000 m, reprezentat de circuri si vai glaciare, aici aflandu-se si lacurile de origine glaciara Lala si Buhaescu.

In partea vestica a grupei se afla relief vulcanic, definit prin conuri si cratere vulcanice, iar in partea centrala, relieful are aspect masiv, greoi, fiind format pe sisturi cristaline.Grupa Nordica este alcatuita din siruri de munti cu caracteristici geografice deosebite, masivele desfasurandu-se in siruri aproape paralele, orientate NV-SV, ce "respecta" paralelismul petrografic.

Stiri
  • pag. 1
  • pag. 2
  • pag. 3
  • pag. 4
  • pag. 5
  • pag. 6
  • pag. 7
  • pag. 8
  • pag. 9
  • pag. 10

Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.