Grupari religioase din timpul Mantuitorului

Trimis la data: 2020-11-05
Materia: Religie
Nivel: Liceu
Pagini: 30
Nota: 9.52 / 10
Downloads: 0
Autor: ionutmov
Dimensiune: 31kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Cuprins
Cuprins 3
Argument....................................................................................4
Introducere 5
I. Contextul istoric 9
II. Grupari religioase in timpul vietii Mantuitorului 13
II.1. SINAGOGA 14
II.2. CARTURARII 15
II. 3. SADUCHEII 17
II.4. FARISEII 20
II.5. IRODIENII 23
II.6. ZELOTII 24
II.7. SINEDRIUL 25
II. 8. ESENIENII 27
Concluzii.................................................................................29
Bibliografia 30
Argument

Mi-am ales aceasta tema pentru a arata marea importanta pe care au avut-o gruparile religioase din timpul Mantuitorului Hristos.
Stim ca religia iudaica a fost dintru inceput o religie monoteista cu credinta intr-un Dumnezeu Unic, Creator, Sfant, Drept si Milostiv, dar datorita nonconformismului, tagmele s-au organizat ca miscari separate de Biserica. Cunoscand aceasta putem consemna aparitia ereziilor. Cuvantul erezie inseamna o alta interpretare, o parere separata, o teza teologica originala, aparte liniei dogmatice impusa de conducerea oficiala. El se intrebuinteaza pentru a desemna acele exprimari alternative, considerate de unii drept gresite.
Prin prezentarea separata a fiecarei grupari religioase am incercat sa imi fac o idee clara asupra modului de gandire, a caracteristicilor si a rolului deosebit pe care le-au avut. Astfel, cunoscand exact si explicit trasaturile lor sunt determinat sa pun in lumina fondul adanc si invatamintele celor care au avut o importanta capitala asupra vietii Mantuitorului si a oamenilor din acele timpuri.
Lucrarea sintetizeaza toate cunostintele mele de invatatura cu privire la studiul Noului Testament pe care eu le-am acumulat.
Am folosit metodele stiintifice clasice de cercetare calauzindu-ma dupa diferitele scrieri si manuale, tocmai pentru ca lucrarea aceasta se constituie drept lucrare de atestat profesional la absolvirea Seminarului Teologic.

Introducere

In vechiul Israel, ca si in alte societati din acele vremuri, institutia preotiei era strans legata de cea politica si regala. Conform textelor sacre (Tanakh - Biblia evreiasca), dupa o perioada de autoritate politica descentralizata si neinstitutionalizata, consemnata si descrisa in Cartea Judecatorilor, copiii lui Israel i-au cerut lui Dumnezeu sa le dea un rege. Samuel (ultimul Judecator) l-a uns atunci rege pe Saul, acestuia i-a urmat David, primul din ceea ce a devenit apoi linia regala a Israelului - Casa lui David.1
Autoritatea religioasa a preotilor a fost centralizata si institutionalizata odata cu construirea primului templu din Ierusalim in jurul anului 950 i.Hr. In timpul "perioadei primului Templu" (950-586 i.Hr.) preotii slujeau in Templu si citeau textele sacre. Puterea politica apartinea regelui, dar acesta trebuia sa fie uns de Marele Preot, ca semn al dreptului divin - acordat unei fiinte umane - de a guverna.
Autoritatea preotilor se baza pe textele sacre, care contineau povestiri morale, invataturi, legi, norme de comportament pentru viata de zi cu zi si reguli privind modul de inchinare la Dumnezeu. Existau inca din acea vreme, in afara de preotii din Templu, profeti si invatati, care vorbeau multimii despre aspectele spirituale, interpretand textele sacre; acestia - nu de putine ori - ii criticau pe regi.
In anul 586 i.Hr, Templul si monarhia au fost distruse odata cu cucerirea Ierusalimului de catre babilonieni, iar locuitorii au fost trimisi in exil. In anul 539 i.Hr, cand persii au cucerit Babilonul, Ierusalimul a intrat sub ocupatia acestora. Regele persan Cirus cel Mare a permis evreilor in anul 537 i.Hr sa se intoarca in Iudeea si sa isi reconstruiasca Templul. Odata cu terminarea constructiei, in anul 515 i.Hr, a inceput "perioada celui de-al doilea Templu". Persii nu au permis insa si reinstaurarea monarhiei, ceea ce a dus automat la cresterea puterii preotilor si a Templului, care au devenit singura autoritate in randul populatiei. Cum Templul fusese reconstruit sub auspiciile unei puteri straine, existau mai multe grupuri care ii contestau autoritatea si legitimitatea. Istoricul roman Iosif Flaviu mentioneaza ca la acea vreme in Iudeea au inceput sa se constituie patru mari curente: saducheii, esenienii, zelotii si fariseii.2
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.