Grupele de sange AB4

Trimis la data: 2012-10-19
Materia: Biologie
Nivel: Liceu
Pagini: 2
Nota: 7.77 / 10
Downloads: 0
Autor: mihaelajohn21
Dimensiune: 12kb
Voturi: 5
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
In anul 1667 s-a facut pentru prima data o transfuzie de sange, insa nu a fost un success deoarece sangele a fost recoltat de la o oaie, acest lucru fiind fatal pentru bolnav. Medical Jean Baptiste a fost cel care a incercat prima transfuzie de sange. Astfel s-a ajuns la concluzia ca un om nu poate primi sange decat de la un seaman de-al sau.De-a lungul anilor s-au facut numeroase transfuzii, insa nu toate au fost cu success, si asta pana in anul 1901, cand medicul austriac Karl Kandsteiner a descoperit 3 din cele 4 grupe de sange, cea de-a 4-a fiind descoperita in anul 1902 de catre Sturb de Castello.
Astfel s-a redus numarul de esecuri de transfuzii, dar nu total. Abia in anul 1939, Levine descopera factorul Rh, iar de atunci transfuziile de sange au devenit o masura terapeutica eficace.Exista 4 grupe de sange: O, A, B, si AB. Grupa de sange este cea care determina susceptibilitatea la boala, alimentele care trebuie sa le mancam, ea reprezinta un factor al eficientei cu care se ard caloriile, si de ce nu, insasi personalitatea noastra.Grupa de sange AB este destul de rara, ea provine din imbinarea dintre rasa alba, care are grupa A, si mongolii, cu grupa B, fiind cea mai noua grupa de sange, intalnita la mai putin de 5% din populatia globului.

Datorita faptului ca cei cu grupa de sange AB, mostenesc atat toleranta grupei A cat si pe cea a grupei B, sistemul lor imunitar au o capacitate crescuta de a produce anticorpi in special pentru infectiile microbiene. Nu au anticorpi anti-A, si nici anti-B, si de aceea nu sunt predispusi la alergii sau boli autoimune ca artrita si inflamatia, dar sunt predispusi la unele forme de cancer.Sistemul imunitar este dotat cu metode sofisticate de a stabili daca o substanta din corp este straina sau nu, si care implica existenta ANTIGENELOR, care sunt pe suprafata celulelor din organismul uman.

Unul dintre cele mai importante antigene ale organismului este cel care determina grupa de sange.Atunci cand sistemul nostru imunitar sesiseaza un antigen bacterian strain, unul dintre primele lucruri cautate este antigenul grupei de sange. Antigenul difera de la o grupa de sange la alta, grupa sanguina find denumita dupa antigenul de grupa sanguina pe care o persoana in are in hematii.

Grupa sanguina AB se formeaza atunci cand antigenului O i se alatura cele doua glucide N-acetil-galactozamina si D-galactozamina.
In momentul in care antigenul grupei de sange gaseste un antigen strain, formeaza anticorpi fata de antigenul strain, si il urmaresc pentru a-l distruge. Aceasta reactie se numeste AGLUTINARE. Atunci cand virusii, parazitii sau bacteriile sunt aglutinate, ele se unesc si se aglomereaza, iar acest lucru usureaza foarte mult distrugerea lor.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.