Grupul mic

Trimis la data: 2010-07-01
Materia: Sociologie
Nivel: Facultate
Pagini: 6
Nota: 8.33 / 10
Downloads: 235
Autor: Doina Nutea
Dimensiune: 16kb
Voturi: 9
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
5.1.Conceptul de grup mic. Relatiile si functiile grupului mic.
Grupurile sociale se disting intre ele ai prin marimea lor, prin numarul de membrilor. Este de domeniul evidentei ca oamenii fac parte , simultan sau succesiv, in decursul vietii lor, dintr-un numar considerabil de grupuri mari si mici, in cadrul carora furnizeaza raspunsuri personale la normele, valorile si simbolurile specifice fiecarui grup. Desi in literatura sociologica s-au afirmat o diversitate de puncte de vedere referitoare la grupurile mici, s-au impus cateva caracteristici specifice acestora, precum: un numar relativ mic de membri; relatiile sociale se manifesta direct, nemijlocit, prin aceasta diferentiindu-se de alte grupuri sociale; au o structura simpla, neexistand in cadrul lor nici un fel de subgrupuri distincte.
Fara a avea o structura foarte complexa, grupurile mici dezvolta, in schimb, un sistem deosebit de complex de relatii, atat in interiorul sau, cat si in raporturile cu societatea. Relatiile din interior sunt orientate si structurate in functie de sarcinile grupului, de personalitatile membrilor, de raporturile dintre acestia. Relatiile cu mediul social ia in considerare faptul ca grupul mic este un sistem deschis, relativ independent, integrat in viata sociala si aflat in interrelatia cu ea.

Relatiile interumane din grupul mic se clasifica dupa mai multe criterii. In functie de continutul lor psihologic: cognitiv (oamenii se vad, se aud, se cunosc, emit pareri, impresii sau convingeri unii fata de altii), comunicational ( oamenii comunica, fac schimb de informatii unii cu altii) si afectiv (se simpatizeaza, se resping, se prefera), iau nastere urmatoarele categorii de relatii interumane, in cadrul grupului:
-relatii cognitive sunt cele prin care se realizeaza strangerea, interpretarea si utilizarea corecta a informatiilor despre parteneri.

Existenta unor informatii corecte, reale asigura o functionare optima a grupului si o eficienta ridicata in indeplinirea scopurilor;
- relatii comunicationale sunt considerate de unii sociologi ca esentiale in perceperea si descrierea relatiilor umane. Procesele de comunicare au un rol vital in afirmarea grupului ca entitate si favorizeaza mecanismele prin care grupul isi promoveaza originalitatea pentru a fi acceptat in mediul social. Calitatea relatiilor comunicationale influenteaza in mod direct performantele grupului, coeziunea si unitatea sa, eficienta in indeplinirea sarcinilor, in timp ce o comunicare precara determina disfunctionalitati in functionarea acestuia;

- relatiile afective au la baza sentimente si afecte; pot fi de cooperare sau conflictuale si au capacitatea fie de a stimula, fie de a impiedica buna functionare a grupului. Cele trei tipuri de relatii determina aparitia in cadrul grupului de structuri adecvate fiecareia dintre ele, respectiv: structuri cognitive, structuri comunicationale, structuri afective. Aceste structuri se combina intr-o diversitate de configuratii care determina insasi evolutia grupului. In analiza sociala se acorda a importanta deosebita problemei efectelor de grup.

Grupurile nu pot fi reduse la suma indivizilor care il compune, iar cunoasterea grupului este altceva decat studierea fiecarui individ in parte. Efectele de grup pot fi constatate in eficienta grupului (modul cum isi indeplineste sarcinile), in existenta lui ca structura sociala de sine statatoare, in influenta asupra comportamentului si personalitatii membrilor sai.

In cazul grupului mic efectele de grup sunt puse in evidenta de: eficienta lui; de existenta si dezvoltarea ca fenomen de sine statator; de influenta sa exercitata asupra personalitatii prezente si viitoare a membrilor grupului. Rezulta ca grupul mic este un fenomen calitativ distinct, o structura care poate sa dezvolte o forta sau sa aiba un efect mult mai mare decat al membrii sai luati separat.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.