Grupurile de interese si stabilirea agendei

Trimis la data: 2012-12-17
Materia: Stiinte Politice
Nivel: Facultate
Pagini: 9
Nota: 9.30 / 10
Downloads: 1
Autor: Magazin Lucian-Mihai
Dimensiune: 21kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Viata politica este structurata si de alte organizatii decat partidele. Acestea sunt grupurile de interese , numite de asemenea, grupuri de presiune. Mult timp acuzate in Franta ca ameninta unitatea natiunii, ele nu au obtinut niciodata recunoasterea juridica a lobby-urilor americane. Cu toate acestea, ele participa la exprimarea pluralismului democratic. Putem defini grupul de interes drept o organizatie constituita, care in vederea apararii intereselor pe care le gestioneaza, va cauta sa influenteze puterile publice.
In calitate de unitati politice pot aparea atat subiecti individuali cat si subiectii colectivi: grupurile, partidele, sindicatele, miscarile. In termenii cei mai generali, un grup este orice ansamblu uman, deosebit de societatea globala si de sistemul politic global. Cu alte cuvinte, grupul este orice asociatie, voluntara sau naturala ce se plaseaza intre individ si organizatia politica centrala.

Grupurile de interese reprezinta, probabil in toate statele, principalul mijloc de reprezentare a opiniilor publicului si de aducere a acestora, intr-un mod organizat, in fata autoritatilor guvernamentale. Partidele politice nu pot face acest lucru foarte bine, deoarece incearca sa acapareze puterea guvernamentala pentru propriul interes si uneori sunt nevoite sa faca numeroase compromisuri in ceea ce priveste programele publice promovate pentru a-si atrage un numar cat mai mare de sustinatori.

Grupurile de interes pot pune la dispozitia oficialilor guvernamentali atat expertiza, informatii, cat si importante resurse financiare. Modalitatea in care guvernele fac acest lucru variaza de la angajamentele ocazionale, prin care oficialii cheama grupuri de interes reprezentative sa-si exprime opinia pana la aranjamente aproape formale, in care grupurile de interes sunt chemate sa faca parte din comitete sau comisii guvernamentale. Modul in care acestea opereaza poate fi inteles prin explicarea altor doua notiuni: pluralismul si corporatismul.

Pluralismul reprezinta sistemul in care toate interesele se organizeaza si se afla in competitie libera si niciun grup nu este capabil sa domine lucrurile. Guvernul este deschis la presiunile acestor grupuri de interese, iar politica consta tocmai in aceasta competitie deschisa intre grupurile de interese pentru a vedea daca politicile publice pe care ele le promoveaza sunt adoptate de guvern. Corporatismul este sistemul in care toate interesele sunt organizate si in care guvernul negociaza cu toate interesele afectate in toate stadiile din procesul elaborarii si implementarii politicilor.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.