Grupurile de varsta din societate

Trimis la data: 2010-01-27
Materia: Sociologie
Nivel: Facultate
Pagini: 6
Nota: 8.34 / 10
Downloads: 1
Autor: Raduta Mirabela
Dimensiune: 16kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Varsta caracterizeaza orice persoana, ii arata evolutia in timp si exprima ciclul de viata la care a ajuns. Prin existenta sa culturala omul si-a creat conditii conceptuale, materiale si organizatorice care au dus la prelungirea vietii. Dar conditiile culturale care au prelungit viata au impus totodata si anumite cerinte de ordin fizic, psihic si intelectual conforme fiecarei stadiu de varsta. Varsta are o acceptie biologica si o acceptie sociala. Acceptia biologica exprima numarul de ani pe care il are omul, fiind un criteriu prin care societatea il identifica. Acceptia sociala a varstei arata statusurile si rolurile sociale exercitate de o persoana in functie de numarul de ani pe care il are.
Rezulta ca varsta influenteaza evolutia individuala, participarea la viata sociala, determina structurile, distribuirea de roluri si statusuri sociale, consumul, structura si dimensiunile familiei, dinamica casatoriilor, modul de organizare a productiei etc. Intrucat fiecare varsta are un anumit potential-copiii de a invata, adultii de a munci si procrea, iar batranii de a sfatui si ajuta, inseamna ca societatea emite anumite cerinte care determina pe indivizii grupelor sa joace anumite roluri. In acest fel varstele biologice au dobandit semnificatii sociale si au devenit varste sociale.

Varsta sociala se refera la plasarea individului in structuri sociale in functie de fiecare etapa a ciclului de viata, iar timpul biologic este inclus acesteia. Varsta, in general, este un interval de timp prin care fiecare se localizeaza pe sine si este localizat de ceilalti in societate. Sociologul american James W. Vander Zanden aprecia ca "varsta constituie o dimensiune critica prin care noi insine ne stabilim pozitia si, la randul lor, ceilalti ne stabilesc pozitia in cadrul societatii." In acest fel indivizii isi ordoneaza si regleaza viata si totodata se creeaza premisele ordonarii si reglarii sociale. Rezulta ca varsta sociala serveste drept reper in ordonarea vietii personale si a celei sociale.

Ea permite individului sa se orienteze cu privire la ce si unde este in varietatea structurilor sociale: familie, scoala, loc de munca, institutii sociale si politice, biserica etc. Varsta este un factor cheie la intrebarea: cine sunt? Din practica fiecarui stadiu de varsta rezulta norme specifice stadiului respectiv, care stabilesc atat asteptarile societatii privind modul cum trebuie sa se comporte fata e ea, cat si asteptarile individului privind modul in care societatea trebuie sa se comporte fata de el. Normele de varsta reprezinta un set de reguli de comportament acceptate de societate ca fiind specifice pentru fiecare varsta.

Ele prevad ceea ce este adecvat sau nu este adecvat din punct de vedere social pentru un anume interval de varsta. Ca urmare , unele momente importante din viata omului sunt legiferate precum: intrarea la scoala, casatoria, votul, integrarea in munca etc. Desi individul isi insuseste normele fiecarui stadiu de varsta inca din stadiile anterioare, totusi ca individul sa respecte cat mai fidel normele, iar societatea cat mai exigent , s-au instituit ritualurile de trecere, precum confirmarea catolica sau majoratul laic, evenimente publice prin care individul si societatea constientizeaza si recunosc atat obligatiile proprii, cat si drepturile reciproce, specifice varstei respective.

Varsta sociala actioneaza si constituie un fel de ceas social care stabileste si anunta momentele optime pentru realizarea etapelor si obiectivelor fundamentale ale vietii, precum scoala, munca, casatoria, procrearea, retragerea, pregatirea pentru moarte. Ceasul social este dat de modul cultural al fiecarei societati, el functioneaza ca un orar cultural prin care se defineste cea mai buna varsta pentru barbat sau femeie privind terminarea scolii, cariera, casatoria, nastera copiilor, pensionara, satutul de bunic etc. Fiecare individ tinde sa-si alinieze ceasul sau individual cu ceasul social. Oamenii descopera ca sunt in avans sau in intarziere cu privire la evenimente familiale sau ocupationale majore in raport cu ceasul social si reactioneaza dupa caz.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.