Grupurile sociale si organizatiile

Trimis la data: 2010-09-06
Materia: Sociologie
Nivel: Liceu
Pagini: 32
Nota: 7.48 / 10
Downloads: 1
Autor: Ene Florenta
Dimensiune: 46kb
Voturi: 2
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Grupul social este un concept cheie in sociologie. El reprezinta doi sau mai multi indivizi care au un sentiment comun de identitate si se influenteaza reciproc pe baza unui set comun de asteptari referitoare la comportamentul fiecaruia.Starea naturala a omului este cea colectiva sau grupala. Oamenii desfasoara cele mai multe activitati in grupuri, fie ca acestea sunt familii, echipe, grupuri de munca, de prieteni etc.
Nu orice sistem de indivizi formeaza un grup social. Trebuie sa facem distinctia dintre un grup statistic si un grup social. Asa, de exemplu, oamenii care stau impreuna intr-un compartiment de tren sau intr-un autobuz nu formeaza cu necesitate un grup social. Membrii unui grup au un sentiment de identitate comuna, un scop comun, asteptari comune pe baza carora isi organizeaza activitatea, interactiunea. Daca lipsesc aceste caracteristici, respectivii indivizi alcatuiesc doar un grup statistic.

In conditiile in care navetistii dintr-un tren se vad zilnic, incep sa converseze unii cu altii, sa se autoperceapa ca "navetisti chinuiti", ei devin un grup social.Grupurile sociale se disting si de categoriile sociale si colectivele sociale. Acestea de pe urma desemneaza totalitatea indivizilor care au o caracteristica comuna (toate persoanele cu ochii verzi), un statut similar (clasa de jos) sau se afla in aceeasi situatie (spectatorii unui concert de jazz). Oamenii din aceeasi categorie sociala nu formeaza cu necesitate un grup social.

Putem spune, insa, ca ei reprezinta grupuri potentiale pentru ca ceea ce ei au comun poate deveni baza unei identitati impartasite si le poate organiza interrelationarea. Categoriile sociale sunt modalitati confortabile de a deosebi oamenii care au ceva in comun. Spre deosebire de grupurile sociale ele, in general, nu joaca un rol important in viata sociala, nu sunt forte sociale coercitive sau "de acces".
Studiul sociologic sistematic al grupului social a fost dezvoltat mai intai de Scoala de la Chicago, prin reprezentantii ei de seama, respectiv : W.J. Thomas, R.E. Parck, H. Mead.

Literatura psihologica si sociologica despre grupuri s-a dezvoltat in mod complementar, rezultand ceea ce se numeste psihosociologia grupurilor.In literatura de specialitate, exista un numar mare de clasificari ale grupurilor sociale. Din aceasta multime, ne vom opri la cele mai cunoscute si semnificative dintre ele.Ch. H. Cooley foloseste drept criteriu de clasificare a grupurilor sociale, tipul de relatii care se statornicesc intre indivizi, respectiv relatii afective, formale, contractuale. In conformitate cu acest criteriu, sustine eminentul sociolog, grupurile pot fi primare sau secundare.

Grupurile primare sunt grupuri mici, in cadrul carora membrii desfasoara relatii personale, stranse si durabile, relatii de tipul "fata in fata", ce sunt foarte importante pentru dezvoltarea individului. Membrii grupului petrec o mare parte din timp impreuna, desfasoara activitati comune, au experiente comune si se cunosc bine intre ei, cu grija unul fata de altul, cu alte cuvinte, relatiile dintre ei sunt profund afective, intime. In cadrul lor, solidaritatea dintre indivizi nu se desfasoara la nivelul constientizarii si este mai mult un fel de sentiment decat un calcul.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.