Gustave Flaubert - Doamna Bovary

Trimis la data: 2015-09-27
Materia: Romana
Nivel: Liceu
Pagini: 3
Nota: 9.97 / 10
Downloads: 0
Autor: diana_guritzza
Dimensiune: 18kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Nascut la Rouen,in 1821,intr-o familie de medici chirurgi de origine normanda,Flaubert mosteneste inclinatia pentru observatia amanuntita si pentru disectie.Nu intamplator s-a spus despre el ca"tine pana in mana ca altii scalpelul".Personajele dezvaluie sub privirea sa profunzimi pe care nici un alt scriitor nu le-a putut surprinde.O data cu Flaubert,pentru care inspiratia insemna zece ore pe zi la masa de scris,se instaureaza un mit al stilului.Toate scrierile sale treceau printr-o intensa si indelungata munca de slefuire,un efort de adevarat bijutier;modelul sau de creatie este revendicat de generatii succesive.
Viata sa de scriitor incepe dupa studii de Drept la Paris, o data cu recluziunea autoimpusa in casa parinteasca de la Croisset,unde traieste alaturi de mama sa.Nu va parasi acest loc(si din cauza unei boli nervoase care se declanseaza in 1844)decat pentru cateva calatorii,impreuna cu prietenul sau,Maxime du Camp,in Bretania(1847),in Orient(1849-1851),ocazie cu care vede si piramidele egiptene.

Calatoreste singur in Algeria si Tunisia(1858) si isi permite cateva sederi la Paris,in mediile artistice si literare,unde in 1846 o va cunoaste pe Loise Colet,cu care timp de zece ani va dezvolta o legatura furtunoasa.E cunoscuta,de asemenea,iubirea platonica pe care Flaubert a avut-o pentru Elise Schlesinger,sotia unui om de afaceri,despre care se banuieste ca ar sta la originea personajului Marie Arnoux din "Educatia sentimentala". 3Primele opere ale autorului contin elemente autobiografice si au o pronuntata tenta romantica:Memoriile unui nebun(1838),Noiembrie(1842) si prima versiune a Educatiei sentimentale(1845).

Personalitatea marelui romancier se naste greu,in urma unei munci chinuitoare.Dupa ce, in1849,renunta(la sfatul lui Maxime du Camp) la prima varianta a Ispitirii Sfantului Anton,publica,in 1856,Doamna Bovary,care-l face celebru(pe langa certa valoare a cartii,imensul scandal juridic si de presa pe care aceasta l-a starnit contribuind substantial la popularitatea ei).Scrie apoi Salammbo(1862) reia Educatia sentimentala(1869) si revine cu Ispitirea Sfantului Anton intr-o varianta noua(1872).

A mai scris inca din tinerete piese de teatru,nuvele,volumul Trei povestiri(1877),un Dictionar de idei primite de-a gata,ramas o vreme in manuscris si tiparit pentru prima data in 1911,si un roman neterminat,Bouvard si Pecuchet,publicat in 1881.
Moare in 1880 la Croisset,cu sanatatea ruinata de infernul scrisului,dede oameni si de viata.
Rezumatul operei

Charles Bovary tanar absolvent de medicina , crescut sub tutela mamei, instalat la Tostes si insurat, tot prin grija acesteia , cu Heloise Dubuc-o vaduva de patruzeci si cinci de ani, cu picioare reci- incepe sa isi exercite meseria de medic in sat si in imprejurimi. La ferma Bertaux o cunoaste pe Emma, fiica lui mos Rouault, la care Charles venise sa-i ingrijeasca piciorul ranit. In scurta vreme Heloise moare si Charles vede in Emma sotia pe care si-ar dori-o. Mos Rouault isi da consimtamantul si, odata cu venirea primaverii, cei doi se casatoresc. Proaspat casatoriti se instaleaza la Tostes, unde incep o viata monotona.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.