Gustave Le Bon

Trimis la data: 2015-01-07
Materia: Sociologie
Nivel: Facultate
Pagini: 12
Nota: 9.96 / 10
Downloads: 0
Autor: diandrad
Dimensiune: 59kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Am ales acest autor deoarecein incercarea de a afla mai multe despre Multimi, in general, si despre Psihologia multimilor, in particular, am consultat mai multe repere bibliografice. Cea care mi-a atras atentia cel mai tare este lucrarea scrisa de Gustave Le Bon, A© Psihologia multimilor A>>. Inainte de a incepe, insa, a comenta scrierea lui Le Bon, am cautat o definitie sociologica a termenului de MULTIME, in Dictionarul de Sociologie.
Astfel, definitia data de Dictionarul de sociologie termenului de multime:
MULTIME= grupare temporara de indivizi, aflati in apropiere fizica, fie din intamplare, fie deliberat, in virtutea unui obiectiv sau interes comun. Existenta unor interese, motive, obiective similare care reclama prezenta unor indivizi in acelasi loc si in acelasi moment nu constituie insa conditii suficiente pentru creare unor legaturi, interrelatii, a unei structuri. Sociologic, notiunea de multime acopera o varietate de forme de grupare, caracterizate prin nediferentieri, lipsa de coeziune si organizare, reactie emotionala la situatiile in care este implicata.

Aceste caracteristici disting multimea de orice colectivitate cu un anumit grad de organizare si de grupul social care poseda o organizare interna definita de institutii, modele de actiune si mecanisme de control. Lipsa acestor elemente face ca , odata satisfacute sau schimbate conditiile care au condus la constituirea multimii, acestea sa se dizolve.Sociolog, psiholog si scriitor francez, este cu sigurantaprimul cercetator care studiaza "psihologia multimilor".Nascut la 7 mai 1841, Nogent-le-Rotrou, departamentul Eure-et-Loir si moare in 13 decembrie 1931 la Marnes-la-Coquette, Franta. Gustave Le Bon si-a facut studiile liceale la Tours.

In continuare s-a inscris la Facultatea de Medicina din Paris, obtinand titlul de doctor in medicina in 1866. Unul din biografii sai recenti se indoieste insa ca ar fi absolvit facultatea.In perioada razboiului franco-prusac din 1870-1871, Le Bon s-a inrolat in serviciul sanitar al armatei si, in noiembrie, a luat parte la batalia de la Champigny pentru apararea Parisului. In timpul asediului Parisului, Gustave Le Bon a comandat cateva brigazi de evacuare a ranitilor, fiind distins pentru activitatea sa cu gradul de cavaler al Legiunii de Onoare.

In anul 1895 acesta publica lucrarea "Psihologia multimilor", care reprezinta piatra de temelie a teoriei coportamentului colectiv. Desi a fost scrisa acum mai bine de un secol, cartea aceasta pare sa nu-si fi pierdut deloc actualitatea: este originala, indrazneata, caustica si inteleapta totodata. Ea se adreseaza, gratie stilului sau accesibil, tuturor celor care vor sa ajunga la esenta marilor framantari sociale din orice loc si epoca.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.