Gustul si mirosul

Trimis la data: 2015-07-21
Materia: Biologie
Nivel: Liceu
Pagini: 9
Nota: 9.87 / 10
Downloads: 0
Autor: Sorin_C
Dimensiune: 261kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Simturile sunt subsisteme fiziologice receptoare care fac posibila reactia la anumite categorii de stimuli din lumea exterioara sau din interiorul organismului.Organele de simt reprezinta sistemele fiziologice periferice ale receptiei senzoriale.Acestea ,impreuna cu caile nervoase si terminatia lor in scoarta cerebrala reprezinta un sistem anatomo-fiziologic unitar denumit de Pavlov analizator.
Cele cinci simturi sunt vazul, auzul, mirosul, gustul si simtul tactil. Acestea ofera varietatea inconjuratoare in cinci moduri de contact fara a reprezenta insa si constientizarea actiunii diversilor stimuli externi sau interni.Cea mai simpla si totodata prima forma de comunicare informationala cu lumea externa o constituie receptia senzoriala. Primul produs psihic al receptiei senzoriale este senzatia.
Senzatia este reflectarea psihica a unor insusiri izolate ale obiectelor din realitate care actioneaza nemijlocit asupra organelor de simt.

Deci reflectarea obiectului in senzatie are un caracter fragmentar, unudimensional, nepermitand identificarea lui. Daca am ramane la faza receptiei senzoriale,fara atributul constientizarii, nu ne-am putea desprinde din lumea animala.
La om ,constientizarea senzatiei pune in functiune operatori logici de analiza-evaluare, discernere-delimitare intre stimul si modelul lui informational, de raportare designativa(imaginea subiectiva interna se raporteaza la stimulul extern care a provocat-o
Senzatiile se caracterizeaza printr-o serie de calitati pe baza carora le putem identifica, compara, analiza, interpreta.

Aceste calitati sunt : modalitate, intensitatea, durata, tonalitatea afectiva si valoarea cognitiva.
In functie de natura surselor care le genereaza, senzatiile sunt : exteroceptive (sursele sunt externe), proprioceptive (sursele sunt la nivelul articulatiilor osteo-musculare) si interoceptive (sursele sunt interne, la nivelul viscerelor).

La baza senzatiei se afla o proprietate functionala speciala a organismelor animale , sensibilitatea.
Sensibilitatea este functia unor celule numite receptori care apar si se diferentiaza treptat in cursul evolutiei regnului animal si se exercita ca functie a unui aparat specific denumit sistem de integrare senzoriala sau analizator.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.