Guvernanta economica a UE

Trimis la data: 2015-04-23
Materia: Stiinte Politice
Nivel: Facultate
Pagini: 4
Nota: 9.83 / 10
Downloads: 2
Autor: Adina
Dimensiune: 19kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Criza economica a aratat ca multe tari europene se confrunta cu probleme fundamentale si cu tendinte care nu sunt viabile pe termen lung. De asemenea, ne-a facut sa intelegem mai bine cat de interdependente sunt economiile UE.
Intensificarea coordonarii politicilor economice la nivelul UE ne va ajuta sa rezolvam aceste probleme si sa promovam cresterea economica si crearea de locuri de munca.
Noua guvernanta economica a UE se bazeaza pe trei piloni:
consolidarea agendei economice printr-o supraveghere mai atenta din partea UE. Acest pilon include: prioritatile politice si obiectivele stabilite in cadrul Strategiei Europa 2020, angajamentele suplimentare pe care si le-au asumat statele membre participante la Pactul euro plus, consolidarea supravegherii de catre UE a politicilor economice si fiscale, ca parte a Pactului de stabilitate si crestere, dar si prin intermediul noilor instrumente menite sa stopeze dezechilibrele macroeconomice, adoptarea unei noi metode de lucru - semestrul european - care permite discutarea prioritatilor economice si bugetare in aceeasi perioada a fiecarui an.

asigurarea stabilitatii zonei euro. In anul 2010, UE a reactionat la criza datoriei suverane prin crearea unor mecanisme temporare de sprijin pentru statele membre. Acestea vor fi inlocuite in 2013 de un mecanism permanent, respectiv Mecanismul european de stabilitate (MES). Aceste masuri de sprijin sunt conditionate de aplicarea unor programe de reforma si consolidare fiscala si au fost elaborate in stransa colaborare cu FMI.
Etapele principale ale semestrului european sunt urmatoarele:

-In luna ianuarie, Comisia prezinta analiza anuala a cresterii, care stabileste prioritatile UE pentru anul urmator, in materie de crestere economica si locuri de munca.
-In luna martie, sefii de stat si de guvern elaboreaza orientarile UE pentru politicile nationale, pe baza analizei anuale a cresterii.
-In luna aprilie, statele membre transmit planurile nationale privind garantarea finantelor publice sanatoase (programele de stabilitate/convergenta), precum si programele de reforma si masurile pe care intentioneaza sa le ia pentru a promova cresterea inteligenta, durabila si favorabila incluziunii (programele nationale de reforma).
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.