Guvernul

Trimis la data: 2006-05-13 Materia: Drept Nivel: Facultate Pagini: 8 Nota: / 10 Downloads: 6081
Autor: Mahaiu Dimensiune: 9kb Voturi: Tipul fisierelor: rtf Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Guvernul este autoritatea centrala a puterii executive,care functioneaza in baza votului de incredere acordat de Parlament si care asigura realizarea politicii interne si externe a tarii si exercita conducerea generala a administratiei publice.

Guvernul
Rolul si functiile Guvernului.
Guvernul are rolul de a asigura functionarea echilibrata si dezvoltarea sistemului national economic si social,precum si racordarea acestuia la sistemul economic mondial in conditiile promovarii intereselor nationale.In indeplinirea atributiilor sale,Guvernul coopereaza cu organismele sociale interesate,cum ar fi sindicatele si patronatele. Guvernul raspunde de ordinea publica,de apararea nationala,precum si de raporturile statului respectiv cu alte state.

Guvernul se organizeaza si functioneaza in conformitate cu prevederile constitutionale,avand la baza Programul de guvernare nu adoptat ci acceptat de Parlament
Pentru realizarea Programului de guvernare Guvernul exercita urmatoarele functii:

-functia de strategie,prin care se asigura elaborarea strategiei de punere in aplicare a Programului de guvernare;
-functia de reglementare,prin care se asigura elaborarea cadrului normativ si institutional necesar in vederea realizarii obiectivelor strategice;
-functia de administrare a proprietatii statului,prin care se asigura administrarea proprietatii publice si private a statului precum si gestionarea serviciilor pentru care statul este responsabil.
-functia de reprezentare,prin care se asigura,in numele statului roman,reprezentarea pe plan intern si extern;
-functia de autoritatea de stat,prin care se asigura urmarirea si controlul aplicarii si respectarii reglementarilor in domeniul apararii,ordinii publice si sigurantei nationale,precum si in domeniile economic si social si al functionarii institutiilor si organismelor care isi desfasoara activitatea in subordinea sau sub autoritatea Guvernului.

Guvernul
Investitura Guvernului.
Presedintele Romaniei desemneaza un candidat pentru functia de prim-ministru,in urma consultarii partidului care detine majoritatea absoluta in Parlament,ori daca nu exista o asemenea majoritate,a partidelor reprezentate in Parlament,pentru ca, astfel, sa se asigure sprijinul parlamentar pentru viitorul Guvern.Nu este de conceput un candidat la functia de prim-ministru fara un puternic sprijin din partea unor partide politice,indiferent daca persoana candidatului este om politic sau tehnocrat. Din Guvern pot face parte si ministri delegati,cu insarcinari speciale pe langa primul-ministru,prevazuti in lista Guvernului prezentata Parlamentului pentru votul de incredere.

Candidatul pentru functia de prim-ministru va cere,in termen de 10 zile de la desemnare,votului de incredere al Parlamentului asupra programului si a intregii liste a Guvernului.Este evident ca programul exprima conceptia de guvernare a partidului majoritar sau a partidelor care alcatuiesc coalitii in scopul guvernarii.
Programul si lista Guvernului se dezbat de catre Camera Deputatilor si Senat,in sedinta comuna.Parlamentul acorda incredere Guvernului cu votul majoritatii deputatilor si senatorilor ,aceasta avand ca obiect programul in forma finala si lista in ansamblu a Guvernului,iar nu fiecare membru in parte. (art.103 din Constitutie). Primul-ministru si ceilalti membri ai Guvernului depun individual,in fata Presedintelui Romaniei,juramantul de credinta fata de tara si popor,avand acelasi continut cu juramantul Presedintelui Romaniei.

Incompatibilitati.
Guvernul
Potrivit art.2 din Legea nr.90/2001, pot fi membri ai Guvernului persoanele care:
-au numai cetatenie romana si domiciliul in tara;
-se bucura de exercitiul drepturilor electorale;
-nu au suferit condamnari penale si nu se gasesc unul dintre cazurile de incompatibilitate.
In acest sens Constitutia precizeaza in art.16 alin.3 ca functiile si demnitatile publice,civile sau militare,pot fi ocupate de persoane care au numai cetatenia romana si domiciliul in tara.
De asemenea potrivit art.105 tot din Constitutie functia de membru al Guvernului este incompatibila cu exercitarea unei functii publice de autoritate,cu exceptia celei de deputat sau senator.De asemenea ,ea este incompatibila cu exercitarea unei functii de reprezentare profesionala salarizate in cadrul organizatiilor cu scop commercial si alte incompatibilitati stabilite prin legea organica.

Durata mandatului Guvernului.
Guvernul
Guvernul in intregul sau si fiecare membru in parte isi exercita mandatul de la data depunerii juramantului.Desi Parlamentul este ales pentru un mandat de 4 ani,acesta poate fi prelungit prin lege organica in caz de razboi ori catastrofa. La inceputul mandatului sau,Guvernul elaboreaza Programul de Guvernare,in care sunt inscrise obiectivele pe care isi propune sa le infaptuiasca.

Mandatul Guvernului poate inceta si inainte de data validarii alegerilor parlamentare,ca urmare a demiterii sale.Guvernul este demis in urmatoarele situatii:
a)in urma adoptarii unei motiuni de cenzura;
b)in urma pierderii de catre primul-ministru a calitatii de membru al Guvernului.
Potrivit art.109 alin.2 coroborat cu art.105 din Constitutie,rezulta ca primul-ministru isi pierde calitatea de membru al Guvernului ca urmare a:
-revocarii;
-demisiei;
-suspendarii
-decesului;
-interventiei unei stari de incompatibilitate;
-pierderii drepturilor electorale (pentru alineatie sau delibitate mintala,condamnare penala,stabilirea si a altei cetatenii ori stabilirea domiciliului in strainatate);
-imposibilitati de a exercita atributiile mai mult de 45 de zile.

Primul ministru.
Guvernul
Primul ministru conduce Guvernul si coordoneaza activitatea membrilor acestuia,cu respectarea atributiilor legale care le revin.
Ministrul numeste si elibereaza din functie conducatorii organelor de specialitate din subordinea ministerului.Conducatorii serviciilor publice descentralizate se numesc si se elibereaza din functie de catre ministru,cu avizul consultative al prefectului.Guvernul numeste un prefect in fiecare judet ca reprezentant al Guvernului in teritoriu.

Primul ministru reprezinta Guvernul in relatiile acestuia cu Parlamentul,Presedintele Romaniei,Curtea Suprema de Justitie,Curtea de Conturi,Curtea Constitutionala,Consiliul Legislativ,Ministrul Public,celelalte autoritati si institutii publice,partidele si aliantele politice,sindicatele si alte organizatii neguvernamentale,precum si relatii internationale.
Primul ministru este vicepresedintele Consiliului Suprem de Aparare a Tarii si exercita toate atributiile ce deriva din aceasta calitate.

Stiri
  • pag. 1
  • pag. 2
  • pag. 3
  • pag. 4
  • pag. 5
  • pag. 6
  • pag. 7
  • pag. 8

Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.