Guvernul SUA

Trimis la data: 2014-11-25
Materia: Stiinte Politice
Nivel: Facultate
Pagini: 8
Nota: 9.97 / 10
Downloads: 0
Autor: Cristi_C
Dimensiune: 22kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Guvernul S.U.A. nu a incercat sa fixeze valoarea dolarului relativ la alte monede incepand din anul 1972. Totusi, S.U.A. mergeau pe o rata fixa standard cu mult inainte de 1972. Din 1870 pana la 1930 S.U.A. s-au bazat pe aurul standard. Sub acest sistem, moneda interna era convertibila in aur la un anumit pret. Guvernul era gata oricand sa cumpere sau sa vanda aur la pretul oficial. Fixarea pretului aurului in termeni monetari nationali fixeaza rata de schimb intre state.
Spre sfarsitul celui de-al doilea razboi mondial, natiunile aliate au constituit un nou sistem monetar international pentru a inlocui aurul standard. Sistemul Bretton-Woods a inlocuit sistemul aurului standard. Tarile aliate au convenit sa-si fixeze valutele raportandu-se la dolar. In consecinta dolarul a fost legat de aur. S-a convenit ca toate tarile, cu exceptia S.U.A., sa-si converteasca, la cerere, monedele in dolari. Aceasta a generat o cerere mondiala de dolari si a facut din dolar o moneda internationala. S.U.A.urmau sa convarteasca dolarii in aur la cerere.

Teoretic, sistemul B-W ar fi trebuit sa impiedice inflatia cel putin cum a facut-o sistemul aur standard. Totusi, evenimentele au infirmat aceasta ipoteza. Concomitent cu cresterea economica mondiala intre anii 1950-1960 cererea mondiala de dolari a crescut rapid. Aceasta a exercitat o presiune in plus pe dolar. Rata de schimb era fixata asa ca sistemul trebuia sa cedeze undeva. Erau doua posibilitati: celelalte tari si-ar fi restrictionat cresterea, astfel ca cererea de dolari ar fi fost corespunzatoare sistemului ratelor de schimb fixe. Ori S.U.A. ar fi marit oferta mondiala de dolari importand mari cantitati de bunuri din celelalte tari. Acest al doilea lucru s-a intamplat.

Rapida expansiune a "dolarului international" in anii 1950-1960 a alimentat comertul mondial, obligand economiile la cresteri in rate spectaculoase. dIn pacate, expansiunea a creat mai multi dolari decat puteau fi convertiti in aur. Acest "dolar suspendat" cum a fost numit arata ca economia mondiala mergea pe un dolar standard decat pe aur standard, in timp ce S.U.A. nu mai puteau converti toate devizele in aur, la cerere.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.