Habitatul si nisa ecologica

Trimis la data: 2007-02-21 Materia: Biologie Nivel: Liceu Pagini: 1 Nota: / 10 Downloads: 4349
Autor: Dan Cornea Dimensiune: 8kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Cea mai mare influenţă referitor la numărul de indivizi dintr-o comunitate este reprezentată de interacţiunea dintre diferite specii ce alcătuiesc această comunitate. Aceste interacţiuni includ relaţia de concurenţă dintre o specie şi dintre specii, relaţii antagoniste ce include şi parazitismul, relaţii de coevuluţie sau de adaptare.

Relaţii de concurenţă
Atunci când o sursă de hrană dispune de puţine resurse, organismele concurează pentru aceată sursă şi cel care este mai puternic supraveţuieşte, adică cîştigă dreptul la această sursă. Această competeţie aprea din cauza că atât plantele cît şi animalele reprezintă resurse care nu pot satisface necesităţile vieţii de adult sau de reproducere unei anumite specii sau mai multor specii.

De asemenea în natură sunt întâlnite situaţii când o specie dominantă sau un individ ocupă resursele de care au nevoie şi cealălalte organisme. De exemplu într-o cumunitate de plante o anumită plantă poate capta sursele da apă şi săruri minerale de asemenea şi lumina solară într-o anumită arie, în ciuda faptului că în acest perimetru mai trăiesc şi alte plante .

Multe animale au o organizare socială foarte înaltă şi resursele precum sunt spaţiu, hrană ş.a sunt împărţite de indivizii dominanţi ai aşa numitei societăţi. Aceste interacţiuni de concurenţă duc la crearea unei anumite dominanţe sociale când indivizii dominanţi pot exclude de la sursa de hrană pe cei subdominanţi, sau pot duce la conflicte teritoriale când indivizii dominanţi împart teritoriul în arii de influenţă şi le apără. Indivizii subdominanţi sau cei excluşi din comunitate sunt nevoiţi să trăiască în habitate mai sărace sau fără hrană, sau să părăsească arealul. Deseori aceste animale devin hrană pentru consumatorii cuaternari.

Concurenţa dintre doi sau mai mulţi membrii ai unei comunităţi duce la divizarea resurselor. Un exemplu elocvent serveşte diferitele tipuri de rădăcini la plante. Unele plante au rădăcini care folosesc resursele de la suprafaţa solului altele care folosesc resursele care nu sunt situate la suprafaţa solului.

Relaţiile antagoniste
Unele dintre interacţiunile fundamentale dintre animale sunt relaţiile antagoniste, ceea ce reprezintă consumarea unui organism viu plantă sau animal, de către alt organism, bineînţeles şi el viu. Relaţiile antagoniste, pe de o parte, asigură fluxul energiei şi circuitul materiei, iar pe de altă parte, promovează selecţia naturală eliberând tot ceea ce este „nefertil” dintr-o comunitate.

De exemplu antilopa consumă plante cu atât cât numărul plantelor este în creştere cu atât şi numărul antilopelor va creşte de aici rezultă că antilopile fiind într-un număr foarte mare vor extermină toate plantele din habitat, deci multe antilope vor deveni slabe şi în curând vor muri, aici apar leii care mănâncă aceste atilope.

De asemenea în relaţia de mai sus intră şi parazitismul ceea ce presupune că anumite organisme cum sunt puricii trăiesc pe contul altor organisme cum sunt lupii, este necesar de menţionat că în condiţii normale paraziţii nu au mare influenţă asupra comunităţii din cauza volumului mic de care dispun însă în cazul unei epidemii şansele lor sun egale cu ale consumatorilor cum st leii sau, de ce nu, lupii.

Relaţii de coevoluţie
Un alt tip de interacţiune este coevoluţia. Aceasta prin definiţie este relaţia a două sau mai multe organisme când evoluţia unuia este strâns legată cu evoluţia altui organism sau grup de organisme. De asemenea putem accepta ideea că relaţiile antegoniste intră în coevoluţie, deoarece modul de atac al consumatorilor determină „jertfele” să creeze un sistem de apărare. De asemenea în această subdiviziune a relaţiilor dintre organisme intră simbioză şi mimicria.

Stiri
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Noutati
Stiri educatie
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.