Halogenarea

Trimis la data: 2007-10-05
Materia: Chimie
Nivel: Liceu
Pagini: 2
Nota: 8.96 / 10
Downloads: 1802
Autor: Anca Tudoreanu
Dimensiune: 6kb
Voturi: 167
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Adiţia bromului la etenă.Reactantul constă în 25 ml soluţie apoasă de brom, de concentraţie 5%. Cu ajutorul unui tub de aducţiune efilat la capăt se barbotează etenă preparată din alcool etilic şi acid sulfuric.
Soluţia de culoare roşu-brun la început se decolorează până la incolor. Se lasă soluţia să stea câteva minute. La baza eprubetei se separă circa 0,5 ml de produs de reacţie : 1,2 – dibrometan.

Adiţia bromului la acetilenă
Se prepară separat acetilena din carbură de calciu şi apă.
CaC2 + H2O Ca(OH)2 + CH CH

Folosindu-se aceeaşi eprubetă ca în experienţa anterioară, se barbotează în soluţia apoasă 5% Br2. După decolorarea soluţiei, la baza eprubetei de barbotare se separă circa 0,5 ml derivat tetrabromurat.

Bromurarea hidrocarburilor aromatice
a)În doua eprubete se introduc 2ml de benzen şi în doua eprubete 2ml de toluen. Se adaugă apoi în fiecare 2ml soluţie de Br2 5%. O eprubetă cu toluen şi una cu benzen se încălzesc pe baie de apă. Se observă că benzenul nu reacţionează cu bromul iar toluenul reacţionează mai rapid la cald şi mai încet la rece. Rezultă că reacţia în aceste condiţii nu poate avea loc decât în catena laterală.

b)În doua eprubete se introduc 2ml de benzen şi în doua eprubete 2ml de toluen. Se adaugă apoi în fiecare 2ml soluţie de Br2 5% şi 1 g de pilitură de fier. O eprubetă cu toluen şi una cu benzen se încălzesc pe baie de apă. Datorită prezenţei catalizatorului are loc şi reacţia benzenului mai încet la rece şi mai rapid la cald iar reacţia toluenului este mai energică. Rezultă că reacţia are loc în nucleul aromatic.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.