Halogenii

Trimis la data: 2004-12-16
Materia: Chimie
Nivel: Liceu
Pagini: 8
Nota: 9.07 / 10
Downloads: 18
Autor: Dariana Mocanu
Dimensiune: 18kb
Voturi: 425
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Halogenii
Nici unul dintre halogeni nu apare liber in natura, deoarece moleculele de halogen tind sa treaca sub forma de ioni monoatomici negativi. Combinatiile halogenilor sunt saruri. De la aceasta tendinta de a forma saruri deriva cuvantul halogen (als - sare, gennao - a da nastere).
Halogenii
Fluorul se gaseste in natura sub forma de saruri simple, duble sau complexe. Cea mai importanta fluorura simpla este fluorina, CaF2. De altfel, numele fluorului vine din limba latina (fluere - a curge) si provine de la folosirea fluorinei la topirea zgurii rezultate la obtinerea aurului. Cea mai importanta fluorura complexa este criolitul NO3AlF6, iar dintre sarurile duble ce contin fluor, cel mai frecvent intalnita este fluoropartita. In corpul omenesc se gaseste sub forma de apatita in oase, dinti si unghii.

Halogenii
Clorul se gaseste sub forma de depozite de clorura de sodiu (sare gema) depuse prin evaporarea unor mari inchise sau lacuri. Clorul se gaseste in cenusa plantelor si animalelor, sub forma de cloruri, si in lichidele organismelor (limfa, sange, urina). Acidul clorhidric apare in sucul gastric (cca 0,2 ÷ 0,4%) avand un rol important in digestie.
Bromul se gaseste in natura sub forma de bromuri care insotesc clorurile si iodurile izomorfe (cu acelasi sistem de cristalizare). Bromul este singurul nemetal lichid la temperatura camerei, de culoare brun-roscata. Este foarte volatil, vaporii grei de brom avand un miros puternic si neplacut, sufocant, iritant si toxic.

Halogenii
Spre deosebire de ceilalti halogeni, iodul a fost semnalat liber in zonele vulcanice. Totusi, cea mai mare cantitate de iod se gaseste sub forma de combinatii. Exista un numar mic de combinatii ale iodului (iodargirit AgI, marshita CuI). De asemenea, insoteste ca iodura sarea de bucatarie, ca iodat salpetrul de Chile, ca iodura si iodat fosforitele, dolomitele, calcarurile, carbunii de pamant. Principala sursa de iod este apa marilor, in care se gaseste in concentratie de 2,25-2,4 mg/l). Iodul este un element constant in tesuturile animalelor. Se gaseste in carne, in oua si in produsele lactate. La mamifere se concentreaza in glanda tiroida, unde se gaseste sub forma de tiroxina.

Halogenii
Iodul, singurul halogen in stare solida la temperatura ordinara, se prezinta sub forma unor foite sau placi lucioase, cu aspect metalic, de culoare violet-cenusie, aproape neagra. Iodul nu se dizlova in apa, dar se dizlova usor in solventi organici nepolari sau cu polaritate mica (alcool etilic, tetraclorura de sodiu, etc.). Astatinul este produsul unor reactii nucleare. Fiind obtinut, pana in prezent, numai in cantitati foarte mici, chimia sa nu este inca bine cunoscuta.
Odata cu cresterea masei atomice a halogenilor starea lor de agregare variaza, de la gaz la solid, iar punctel de topire, precum si densitatile, cresc.

Halogenii
Culoarea halogenilor se inchide de la galben deschis (in cazul fluorului) la violet-cenusiu (in cazul iodului). Intensificarea culorii elementelor (si a compusilor lo covalenti) cu cresterea marimii atomilor se datoreaza unei deplasari progresive a benzilor de absorbtie electronica spre lungimi de unda mai mari in spectrul de absorbtie.

Proprietati chimice
In stare de elemente, la 25°C si 1 atm., halogenii formeaza molecule compuse din doi atomi, X2. Atomii halogenilor au sapte electroni in stratul de valenta, avand deci configuratia ns²np . In moleculele X2 ale halogenilor, cei doi atomi sunt uniti printr-o legatura simpla de doi electroni sau o legatura.

Aceasta este singura legatura posibila in molecula F2. In moleculele Cl2 si Br2 se mai formeaza, prin intrepatrunderea unui orbital d vacant de la unul din atomi cu un orbital p, ocupat de doi electroni, de la celalalt atom, legaturi , care stabilizeaza moleculele. Asa se explica energia de legatura mult mai mare in moleculele Cl2, comparativ cu F2.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.