Halogenii - lucrare de laborator

Trimis la data: 2008-01-08
Materia: Chimie
Nivel: Facultate
Pagini: 14
Nota: 7.06 / 10
Downloads: 16
Autor: Sergiu Davidescu
Dimensiune: 37kb
Voturi: 185
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Elementele fluor ,clor ,brom ,iod şi astat (astatiuniu) se numesc halogeni , adică generatori de săruri (de la grecescul halos – sare şi genes – generator) . Această numire li s-a dat datorită proprietăţii lor de a se combina direct cu metalele ,formînd săruri .
Configuraţia electronică a nivelului energetic exterior al atomilor halogenilor este ns np .Atomii acestor elemente uşor adiţionează un electron ,formînd ioni electronegativi E- .Cu excepţia fluorului atomii halogenilor au pe nivelul electronic exterior un subnivel liber.
La consumarea unei cantităţi oarecare de energie ,pot fi decuplaţi electronii s şi p şi trecuţi pe subnivelul d liber .Totodată numărul de electroni necuplaţi va deveni egal cu 3,5 şi 7 .Din această cauză halogenii ,cu excepţia fluorului ,pot manifesta cîteva grade de oxidare .Unele proprietăţi ale halogenilor sunt indicate în tabel .

La trecerea de la fluor spre astatiniu razele atomilor şi ionilor cresc ,iar electronegativitatea atomilor descreşte .Fluorul este cel mai electronegativ element .Halogenii se combină cu metalele ,formînd compuşi ionoci cu caracter de săruri tipice .Cu nemetalele halogenii formează compuşi covalenţi .Nu numai proprietăţile chimice ,dar şi majoritatea proprietăţilor fizice ale halogenilor variază regulat pe măsura creşterii numărului de ordine al elementelor .
Halogenii se află în scoarţa terestră exclusiv sub formă de compuşi .

Cele mai importante minereuri de fluor sunt fluorina CaF2 ,criolitul Na3 AlF6 ,fluorapatitul Ca5 (PO4)3F .Fluorul intră în compoziţia organizmului omului : în emailul dinţilor ,în oase ,unghii şi păr. Cele mai importante minerale ale clorului sînt sarea gemă Na Cl,silvinica KCl . NaCl,carnalitul KCl . MgCl2 . 6H2O . NaCl se află atît în scoarţa Pămîntului ,cît şi în stare dizolvată în apa mărilor (-3%),a lacurilor sărate.
Bromul se întîlneşte în natură sub formă de compuşi – bromuri (de sodiu, potasiu şi magneziu) în apa mărilor ,dar într-o cantitate mai mică decît clorul.

Bromurile însoţesc clorurile şi în zăcăminte .Zăcămintele de carnalit întotdeauna conţin bromuri KBr . MgBr2 . 6H2O – brom - carnalat.
Compuşii iodului se află în cantităţi mici în apa mărilor .Din apa mărilor el este asimilat de unele alge (laminaria) ,din cenuşa cărora se extrage iodul . Salpetrul de Chile conţine iodat de sodiu NaIO3 . Iodul se mai află în apele sondelor petroliere.
Halogenii sunt necesari pentru activitatea vitală a organismelor . Organismul omului conţine 0,25% de clor .Iodul intră în compoziţia hormonilor glandei tiroide .Lipsa iodului în alimente şi în apa potabilă duce la apariţia guşii endemice .Pentru prevenirea acestei boli in sarea dc bucătărie se adaugă cantităţi mici de iodură de sodiu.

Astatiniul în natură aproape nu se întîlneşte, deoarece izotopii lui au perioada de înjumătăţire foarte scurtă. El sc obţine pe cale artificială.Fluorul este nemetalul cel mai activ. Cu hidrogenul el se combină la întuneric şi la — 252°C cu explozie. Se combină energic cu multe metale, cu excepţia platinei şi aurului. Unele metale, cum sînt cuprul, nichelul, magneziul, sînt stabile faţă de fluor, deoarece pe suprafaţa acestor metale se formează o peliculă de fluoruri, care protejează metalele de interacţiunea de mai departe. Nemetalele, în afara de azot şi oxigen, se combină direct cu fluorul ,iodul, sulful, siliciul şi carbonul se aprind într-un curent de fluor. Fluorul descompune oxizii şi se combină cu metalul sau nemetalul oxidului. El descompune de asemenea apa cu formare de fluorură de hidrogen, fluorura de oxigen, peroxid de hidrogen şi ozon:
F2 + H2O = 2HF + O ,
H2O + 0 = H2O2 ,
O + F2 = OF2 ,
3O = O3 .
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.