Halucinogene si disociative

Trimis la data: 2015-03-19
Materia: Biologie
Nivel: Facultate
Pagini: 7
Nota: 9.93 / 10
Downloads: 0
Autor: Georgiana_H
Dimensiune: 22kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Date generale. Termenul de halucinogene denumeste generic mii de substante care genereazasau induc fenomene halucinatorii - distorsiuni profunde in perceperea realitati. Aceleasi tipuri de substante au mai fost desemnate cu termenul de psihotomimetice sau psihozomimetice deoarece induc perturbari importante ale activitatii mentale, atit ideative, cit si afective, tulburari asemanatoare psihozelor. O altadenumire a fost cea formulatade Delay si Deniker de psihodisleptice (care perturbafunctionalitatea normalaneuropsihica) si duc la crearea unei lumi imaginare si prin urmare determina "distorsiuni ale valorilor realitatii" si ruperea contactului cu realitatea.
Harvey le-a denumit cu termenul de psihedelice adicasubstante "care fac sase manifeste spiritul" in sensul cainduc chimic, o experientacosmica, mistica, transcedentala, toxicul evidentiind "un al saselea simt" si ar permite, o transcedere a spatiului si timpului etc.
Drogurile halucinogene isi exercitaactiunea prin disturbarea interactiunii dintre neuroni si serotonina, neuromediator al SNC implicat in controlul sistemelor comportamental, perceptual si regulator, inclusiv dispozitia (timia), agresivitatea, comportamentul sexual, perceptia senzoriala, temperatura corpului si controlul musculaturii striate.

Substanta tipicaclasei este considerataLSD - ul, desi descrierea simptomelor se aplicatuturor substantelor din aceastaclasa.
Drogurile disociative sunt substante asemeni PCP (phenciclidinei) si ketaminei care au fost dezvoltate initial ca anestezice generale pentru uz chirurgical si care genereazadistorsionarea perceptiilor vizuale si auditive si genereazasentimente de detasare - disociatie - de mediul inconjurator si sine insusi (desi aceste alterari mintale nu sunt halucinatii). PCP si ketamina sunt cunoscute mai bine sub denumirea de "anestezice disociative".

O altasubstantadextromethorphan este o substantacu proprietati foarte bune antitusive (si se foloseste in acest scop in numeroase siropuri antitusive), dar care in dozamare produce efecte similare PCP si ketaminei. Drogurile disociative actioneazaprin alterarea distribuirii neurotransmitatorului glutamat la nivelul creerului. Glutamatul este implicat in perceptia durerii, memorie si raspunsul la stimulii din mediu. Drogul considerat tipic pentru aceastaserie este PCP, desi descrierea simptomelor se aplicatuturor substantelor din aceastaclasa.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.