Hanu Ancutei

Trimis la data: 2004-07-10
Materia: Romana
Nivel: Liceu
Pagini: 6
Nota: 7.44 / 10
Downloads: 18
Autor: Ana
Dimensiune: 24kb
Voturi: 554
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Ca specie,povestirea este cultivate inca de la sfarsitul Antichitatii latine,aparand apoi mentionata in timpul Evului Mediu si in Renastere, cand atinge apogeul prin “Decameronul” lui Boccaccio.
In secolul al XIV-lea cand in Europa incepe utilizarea termenului de “nuvela”, nu exista o distinctie reala intre povestire si nuvela deoarece erau construite initial pe aceleasi principii.
Astfel, “Decameronul” lui Boccaccio a fost considerat multa vreme drept o succesiune de nuvele. Confuzia, care are la baza predominanta actiunii in ambele specii, poate fi eliminate prin precizarea ca in povestire actiunea este preponderenta, pe cand in nuvela accentul cade asupra personajului.

Asociate cu temenul de povestire sunt si conceptele de “short-story”, termen provenit din limba engleza,aplicabil tuturor speciilor de mica intindere, si “kurtzgeschichte”,termen al limbii germabe ce desemneaza o anumita categorie a naratiunii scurte, la persoana I, cu final deschis.

Povestirea propune o viziune subiectiva a unui narator prin faptul ca evenimentul i s-a intamplat povestitorului sau unui prieten apropiat, detaliu care permite naratorului o buna cunoastere a evenimentului si, implicit, o percepere subiectiva a acestuia. Accentul este plasat asupra actiunii in detrimental evolutiei psihologice a personajului, iar existenta unui singur nucleu epic important determina existenta unui singur plan narativ, ceea ce conduce la o actiune lineara.

Personajele sunt construite mai ales prin prisma unui portret moral, cu o vizibila conotatie afectiva, portretul fizic fiind introdus doar schematic, succinct, avand rolul de a sustine de fapt trasaturile interioare ale personajului.Limbajul povestirii are o vizibila conotatie populara, fiind dominat de marci ale oralitatii (expresii colocviale, formule ale adresarii directe,elemente paremiologice) incadrandu-se adesea intr-un registru stilistic familiar si primind conotatii afective.

Acestor trasaturi li se adauga o serie de trasaturi specifice povestirii in literatura romana: oralitatea este conferita de relatia stransa dintre povestitor si ascultator, este respectat un ceremonial al adresarii ce presupune captarea atentiei, cucerirea ascultatorilor si verificarea atentiei, existenta unei atmosfere de petrecere, sfat sau intimidate si evocarea unui timp trecut, vag istoric, de cele mai multe ori mitic.

“Hanu Ancutei”este editat in 1928 si “capteaza toate sonurile prozelor anterioare, concepute in structura predilecta a povestirii” (Ion Vlad); capodopera creatiei lui Sadoveanu se hraneste din taramul creatiei folclorice, valorificand ecouri de balada, intr-un ritm al povestirii tulburatoare cu iz arhaic – popular. Conceptii si mod de existenta, limbaj si simtire vin di adancurile unui timp fabulos si real totodata, intalnindu-se intr-o viziune moderna.

“Hanu Ancutei”apare in contextul unei epoci literare a carei valoare si stralucire depaseste, in ansamblu, amplitutidinea oricarei alte etape.Marii prozatori se diferentiaza, thematic si prin modalitati, pe doua directii esentiale, continuand disputa traditionalism – modernism a inceputului de secol. Pe linia traditionalista, Sadoveanu se inscrie alaturi de Agarbiceanu si Rebreanu, pastrand insa atributele marilor scriitori ce depasesc categorisirile.

Ca si “Decameronul” lui Boccaccio, “Povestirile din Canterbury” de Chaucer sau “O mie si una de nopti”, opera “Hanu Ancutei este construita pe modelul “relatarii in serie”(Ion Vlad).

Structural, “Hanu Ancutei” este o suita de noua povestiria caror unitate, asigurata de atmosfera hanului si de ritualul supunerii, constituie o opera unitara (nu o culegere de povestiri) unica in literature romana.
Prin acest tip de compozitie “Hanu Ancutei” devine o “carte de atmosfera” (Const. Ciopraga).

“Fantana dintre plopi” ilustreaza toate trasaturile povestirii.
Protagonistul povestirii “Fantana dintre plopi” este capitanul de mazali de la Balabanesti, Neculai Isac, din tinutul Tutovei. Sadoveanu, maestru al descrierii de tip portret, reuseste sa individualizeze personajul surprinzand print tuse simple dar sigure particularitati fizionomice si vestimentare dintre cele mai sugestive:“Era un om ajuns la carunteta, dar se tinea drept si sprinten pe cal.Purta ciubote de iuft cu tuteci nalte s-un ilic de postav civit cu nasturi rotunzi de argint.

Pe umeri, tinuta numa-ntr-un lantujel, atarna o blanita cu guler de jder. Avea torba de piele galbana la sold si pistoale la coburi.Obrazu-i smad cu mustacioara tunsa si barba rotunjita, cu nas vulturesc si sprancene intunecoase, arata inca frumuseta si barbatie, desi ochiul drept strans si inchis ii dedea ceva trist si straniu”.

Capitanul Neculai Isac apare in povestire in doua ipostaze: cea de narator al unei povesti de dragoste cu sfarsit tragic, ipostaza ce are drept conditii obligatorii intelepciunea si acumulatrea unei experiente, dar si cea de actant, ipostaza in care apare ca un tanar aventurier, vesnic indragostit.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.