Hanu Ancutei

Trimis la data: 2009-04-14
Materia: Romana
Nivel: Liceu
Pagini: 2
Nota: 7.83 / 10
Downloads: 270
Autor: Madalina
Dimensiune: 7kb
Voturi: 7
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Mihail Sadoveanu a fost academician ,scriitor.povestitor,nuvelist,romancier si om politic roman,fiind adesea considerat cel mai mare romancier roman din toate timpurile. Sadoveanu a deputat editorial in 1904 cu 4 volume dintre care amintim” Soimii” ,si “Dureri inabusite”. Nicolae Iorga a numit anul 1904 “Anul lui Sadoveanu”
Opera “Hanu Ancutei” aparuta in 1928,este considerata cea mai valoroasa creatie epico-lirica a autorului(comparata deseori cu opera « O mie si una de nopti » sau cu « Decameronul » lui G.Baccaccio ») si contine 9 povestiri relatate intr-un singur loc,hanul devenind un spatiu ocrotitor privilegiat.

George Calinescu afirma in opera sa, “Istoria literaturii romane de la origini pana in prezent” ca: “Opera scriitorului este o arhiva a unui popor primitiv ireal :dragoste,moarte,viata agrava,viata pastorala ,razboi si asceza,totul e reprezentat “

Structura este formata din noua povestiri cu subiect diferit ,fiecare fiind o alta specie literara si avand naratori diferiti ,fiind fie participanti directi,fie martori ai evenimentelor narate ;de asemenea ,au pe rand sau concomitent caractere diferite ;fiecare povestire dezvaluie un sistem de valori in care iubirea,curajul,demnitatea,solidaritatea ,sentimentul dreptatii revin obsedant.

Asa se explica si starea de comuniune rapid instalata intre calatorii care se recunosc ca apartinand aceleiasi lumi.Naratorul este auctorial ( “in glasul ei era un cantec dulce pe care i-l cunosteam “, “se intorsese la focul nostru “, “vazandu-ne pe toti mirati “, “am auzit multe povesti la « Hanu Ancutei »),are rolul de a face opera sa fie mai reala,usor de crezut si cu o usoara tenta de adevar.

Opera se incadreaza ca specie in povestire, ( specie epica in proza situata ca dimensiune intre schita si nuvela care nareaza un singur fir epic ,avand numar mic de personaje)Rama fiecarei povestiri este realizata de cateva elemente comune care dau unitate volumului.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.