Hanu Ancutei (comentariu)

Trimis la data: 2004-11-24
Materia: Romana
Nivel: Liceu
Pagini: 3
Nota: 9.82 / 10
Downloads: 19
Autor: Selena
Dimensiune: 8kb
Voturi: 1406
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Hanu Ancutei (1928) constituie o opera de maturitate, in care se distinge specificul inconfundabil al scrisului sadovenian ce-i asigura nemurirea. Atmosfera de vraja, tonul duios, melancolic si meditativ când vorbeşte de cele trecute, învăluite intr-o aura de legenda si basm, se întemeiază pe darul de excepţie al evocării epice cu care este înzestrat scriitorul. Volumul începe in aceasta atmosfera intre realitate si nălucire in care sunt surprinse esenţele vieţii, ridicate la dimensiunea miticului.
Titlul volumului cuprinde un motiv specific literaturii sadoveniene, hanul, simbol al tradiţiei si al permanentei, străjuit de lumina ce-o radiază hangiţa cea plina de farmec. Cele noua povestiri ale volumului (Iapa lui Vodă, Haralambie, Balaurul, Fântâna dintre plopi, Cealaltă Ancuţa, Judeţ al sărmanilor, Negustor lipscan, Orb sărac, Istorisirea Zahariei Fântânarul) sunt cuprinse intr-o structura narativa unitara, comparata de G. Călinescu cu Decameronul lui Boccacio, in care, drumeţi obisnuiti ai hanului, spun istorii de demult.

Volumul a fost alăturat si celebrelor Povestiri din Cantebury ale lui Chaucer, sau incantatoarelor povestiri din Halima, precum si scrierii lui Anton Pann – Povestea vorbei, cu caracter popular-folcloric.

Fiecare povestire are o totala independenta, unitatea volumului, data îndeosebi prin atmosfera, se asigura si prin varietatea formulelor narative: o istorisire cu caracter de reportaj a unui negutator umblat prin tari străine ca Damian Cristisor; snoava (Iapa lui Vodă); legenda (Judeţ al sărmanilor); nararea unor drame familiale (Haralambie); nararea unor episoade amoroase, in genul romanelor cavalereşti (Fântâna dintre plopi, Cealaltă Ancuţa); mai multe momente narative care conturează un portret (Orb sărac).

„Arta povestirii in povestire sau a povestirii in rama va atinge perfecţiunea, la Sadoveanu, in Hanu Ancutei”.Intamplarile se spun la Hanu Ancutei de mai mulţi povestitori, care sunt in mare parte eroi sau martori la cele istorisite. Ei isi găsesc bucuria de a trai prin istorisire, prin întoarcere in trecut, au plăcerea vorbei si a ulcelei cu vin in fata căreia isi deschid sufletul si isi dezleagă limba.

Hangiţele, mama cea „de demult” si fiica, au un rol important in desfasurarea intamplarilor istorisite, fiind martore, ca in Fântâna dintre plopi sau Cealaltă Ancuţa. Primul povestitor este comisul Ionita din Draganesti, un fel de maestru de ceremonie, cel care asigura continuitatea competiţiei narative, promitand mereu ca va spune o noua istorisire, ce va fi deasupra celorlalte, mult mai interesanta, dar care va ramane, pana la sfarsit, nespusa.

Autorul participa la petrecere in postura de caraus din Tara-de-Sus, dar nu povesteşte, ci intervine, uneori, cu cate-un indemn pentru alţii. Astfel se demarchează planul evocării de demult de acela al momentului povestirii, al reînvierii unor clipe din negura vremii. Povestirile aduc câteva repere istorice: vremea domnitorului Callimachi, a lui Ipsilanti, Mihail Sturza.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.