Harap-Alb - tema drumului

Trimis la data: 2004-11-15
Materia: Romana
Nivel: Liceu
Pagini: 5
Nota: 8.48 / 10
Downloads: 12
Autor: Andrei Nourescu
Dimensiune: 23kb
Voturi: 401
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Considerat de G.Ibrăileanu o „epopee a poporului român” ,”Povestea lui Harap-Alb” este cel mai reprezentativ basm al lui Creangă,o plăsmuire artistică a realităţii cu multiple valenţe psihologice,etice şi estetice,o sinteză a spiritualităţii româneşti ce cuprinde o întreagă filozofie asupra vieţii,un mic roman de aventuri cu un subiect fabulos în care sunt valorificate teme şi motive de circulaţie universală.
Titlul neobişnuit al basmului este un oximorom.Cuvântul „Harap” înseamnă slugă,rob,iar cuvântul „alb” sugerează un suflet în care încă nu s-au scris semnele sarcedotale ale iniţierii. Conform opiniei lui Vasile Lovinescu,alăturarea negrului (Harap) cu albul ar însemna unirea celor două principii Yng şi Yang.Fiu al Craiului şi nepot al lui Verde Împărat,Harap-Alb este ales de soartă să îi reunească pe fraţi aşa cum două jumătăţi ale cercului formează întregul.

În „Povestea lui Harap-Alb” Ion Creangă tratează fabulosul în mod realist,basmul fiind caracterizat prin „originala alăturare a miraculosului cu cea mai specifică realitate” (G.Călinescu). Subiectul se bazează pe universala luptă dintre bine şi rău,pe antiteza dintre aceste două forţe simbol,ce se menţine însă în sfera normalităţii existenţei.

Până la un punct „Povestea lui Harap-Alb” respectă tiparul narativ al basmului popular.În realitate el este un veritabil basm cult,având un font de roman.

Doi fraţi,Verde Împărat şi Craiul trăiesc de multă vreme la două capete ale lumii fără să se mai vadă.După opinia lui Vasile Lovinescu cei doi fraţi reprezintă în plan mitologic două principii subordonate unul altuia ce guvernează „o vastă lume primitivă,căzută în haos.”
Verde Împărat,ajungând la bătrâneţe fără a avea descendenţi în linie masculină îi scrie fratelui său,Craiul,cerându-i unul dintre feciori ca urmaş la tron: „Amu cică împăratul acela , aproape de bătrâneţe,căzând la zăcare , a scris carte frăţine-său Craiului ,să-i trimită grabnic pe cel mai vrednic dintre nepoţi,ca să-l lase împărat în locul său după moartea sa.”.Împăratul cere cel mai vrednic nepot,deoarece conducerea unei împărăţii presupune pricepere, abilitate,înţelepciune, tenacitate, iscusinţă,echilibru,armonie,iubire de adevăr,calităţi ale unui erou exemplar puternic umanizat şi nu ale unui războinic. Conceptul de vitejie , cel mai important concept din basmele populare,apare aici ca un concept fără substanţă.Vitejia e înlocuită cu destoinicia,cu vrednicia.

Craiul primeşte rugăminte fratelui său mai mare. Mare iniţiat ,dar şi iniţiator el îşi supune fiii la o probă fundamentală:proba curajului, probă esenţială în procesul de iniţiere. Podul, locul unde se desfăşoară această probă leagă sfârşitul împărăţiei Craiului de începutul unui spaţiu enigmatic,nesfârşit ,ameninţător,plin de păduri şi drumuri întortocheate ce sugerează în cod mitologic obstacolele şi labirintul.

„Craiul le iese fiilor săi în cale ,mascat în urs şi îi provoacă la luptă,iar celui care are curajul să primescă lupta îi dezvăluie adevărata sa identitate şi îi zice:”(Oişteanu).Speriaţi ,fiii cei mari se întorc pe rând acasă.Inocenţa lor este absolută.Ei sunt mândri şi orgolioşi, se cred îndreptăţiţi să fie iniţiaţi şi să primească statutul de împărat , dar pleacă în călătorie fără nici un fel de pregătire şi se întorc după primul obstacol întâlnit în cale.Tatăl îi ceartă cu un limbaj de Humuleşti în care apar aluzia şi ironia ca elemente de roman realist.

Mezinul Craiului este rănit de cuvintele mustrătoare ale tatălui său.El are îndoieli ,e neliniştit , reflexiv,îngândurat ,mâhnit şi de aceea merge în grădină să mediteze.Prin conturarea lui ca o personalitate puternic umanizată cu viaţă sufletească fabulosul coboară în planul realitaţii,într-un timp şi spaţiu localizate geografic şi istoric.În grădină el se întâlneşte cu o bătrână care cerşeşte.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.