Harap Alb - tema si viziune

Trimis la data: 2014-04-01
Materia: Romana
Nivel: Liceu
Pagini: 3
Nota: 9.91 / 10
Downloads: 1
Autor: filip_silviu
Dimensiune: 24kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Publicata in revista ,,Convorbiri literare" (1877), ,,Povestea lui Harap-Alb" de Ion Creanga, este un basm cult, ce prelucreaza structurile populare ale speciei, in cadrul unei opere originale. Trasaturile ce fac posibila incadrarea operei in specia basmului sunt tema si motivele specifice, existenta unor formule initiale, mediane si finale, prezenta fabulosului, a personajelor supranaturale si a obiectelor miraculoase etc.
Dar, pe langa aspectele specifice basmului ca specie, ,,Povestea lui Harap-Alb" evoca o lume taraneasca, desprinsa parca din mediul humulestean, intr-un limbaj inedit, plin de umor, ceea ce confera originalitate operei.
Tema basmului o constituie, pe langa lupta intre bine si rau, specifica oricarui basm, si calatoria initiatica, evolutia tanarului fiu de crai de la ipostaza de mezin neajutorat la aceea de imparat luminat, ceea ce-i confera operei caracterul de Bildungsroman.
In urma selectiei eroului prin probele impuse de tata, fiul de crai va porni in calatoria de initiere. La hotarele imparatiei, reprezentate simbolic prin motivul podului, este asteptat de tata pentru o ultima incercare, pe care mezinul o trece cu bine.

Tatal il sfatuieste sa se fereasca de ,,omul span" si mai ales de ,,omul ros". Astfel se anticipeaza ipostazele personajului negativ, cu care eroul nu va intarzia sa se intalneasca: Spanul, care il va supune prin viclesug, furandu-i identitatea si fixandu-i statutul de sluga, si Imparatul Ros, care va incerca printr-un numar mare de probe, sa-i zadarniceasca eforturile de rezolvare a sarcinilor primite de la Span. Prin urmare, conflictul exterior intre personaje se dovedeste a fi de natura morala, simbolica: eterna lupta intre bine si rau.

Ajutat de personaje cu puteri supranaturale - calul nazdravan, Sfanta Duminica, craiasa albinelor si cea a furnicilor, cei cinci nazdravani - eroul va reusi sa treaca de toate incercarile, invatand din aceasta experienta sa-si respecte juramintele, sa fie rabdator, milos, sa descopere esenta dincolo de aparenta. Abia acum este pregatit sa obtina ,,trofeul" - nuntirea cu fata Imparatului Ros si dreptul la tron.
Calatoria mezinului presupune, asadar, cateva etape in evolutia personajului: fiu de crai, sluga si, intr-un final, imparat.

O prima secventa ilustrativa pentru modificarea statutului personajului si, implicit, pentru evidentierea temei calatoriei initiatice, o reprezinta coborarea mezinului in fantana. Pacalit de Span, fiul de crai va cobori la racoare in fantana, unde va fi zavorat de Span si obligat sa-i jure acestuia credinta. In fantana intra fiul de imparat si iese robul, ,,harapul alb", structura oximoronica ce ilustreaza pe de o parte statutul de rob, iar pe de alta parte - originea nobila. Schimbarea numelui implica un nou drum.

Eroul a iesit din fantana cu o alta identitate, pe care o va abandona abia dupa trecerea ultimei probe.
O a doua secventa ce evidentiaza obtinerea statutului de imparat si, in acelasi timp, triumfului binelui asupra raului, se regaseste in punctul culminant al basmului. Demascat, Spanul ,,se repede ca un caine turbat" si ii reteaza capul lui Harap-Alb. Este momentul in care va interveni calul, pentru a restabili dreptatea, aruncandu-l pe Span din inaltul cerului. Inviat de fata imparatului Ros cu obiectele magice, fiul de crai va nunti cu ea si va primi tronul meritat.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.