Harap alb

Trimis la data: 2007-05-07
Materia: Romana
Nivel: Gimnaziu
Pagini: 3
Nota: 7.16 / 10
Downloads: 20
Autor: Corina_fgx
Dimensiune: 8kb
Voturi: 181
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Cu ajutorul basmului, generatii intregi de oameni simpli au trecut peste grijile zilnice, refugiindu-se intr-o lume pe care si-o doreau si in realitate si in care intotdeauna binerele invinge raul. Aceasta este de-altfel, alaturi de ideea de fantastic,cea mai importanta trasatura a basmului,constituindu-se in tema acestuia. basmul popular este reflectarea felului de a gandi si a simti a poporului roman relatand intamplari fabuloase care devin simboluri ale vietii sociale si ale caracterelor omenesti.
Basmul popular este reflectarea felului de a gandi si a simti a poporului roman relatand intamplari fabuloase care devin simboluri ale vietii sociale si ale caracterelor omenesti.

Ca specie literara, basmul este opera epica in proza de intindere medie, in care personajele au puteri supranaturale si in care intotdeauna binele invinge raul. Actiunea se incheaga in jurul personajului principal, reprezentant al binelui, si este plasata in mit atat din punct de vedere spatial cat si temporal. Astfel, formula initiala sugereaza cu ajutorul adverbului « odata » ideea de atemporalitate, de trecut indepartat, iar spatiul vast (noua mari si noua tari) si fantastic( unde se bat muntii in capete) fixeaza doua dintre coordonatele fantasticului in aceasta specie literara. Lumea basmului este una dintre cele mai complexe, datorita imbinarii dintre fantastic si real. De altfel, fantasticul in sine nu exista decat prin raportare la realitate, reprezentand de fapt incalcarea legilor lumii reale.

In lucrarea « Folclor literar romanesc » se afirma ca in basm fantasticul este strans legat de personajul principal, de erou. Autorii arata ca « elementele pur fantastice » nu apar izolat, ci « se leaga intotdeauna de eroi si eroii descind din lumea real posibila ».

Personajul basmelor culte este in primul rand lipsit de orice insusiri fantastice, dar si de perfectiunea morala a personajului din basmul popular, fiind un om obisnuit, cu calitati si defecte.

Cu toate acestea, elementul fantastic se concentreaza in jurul sau, caci toate personajele fantastice actioneaza fie alaturi, fie impotriva acestuia. Astfel stau lucrurile si in « Povestea lui Harap-Alb »,basm scris de Ion Creanga, unul dintre cei patru mari clasici romani.

Harap-Alb este un tanar fiu de crai lipsit de experienta si care pe parcursul actiunii evolueaza pana la stadiul de matur capabil sa-si intemeieze o familie si prin urmare sa conduca o imparatie. Evolutia sa parcurge mai multe etape, dand astfel basmului caracter de bildungsroman si este jalonata de existenta fantasticului, in ciuda faptului ca personajul in sine nu are trasaturi supranaturale.

El traieste intr-o lume fantastica, pe care o cunoaste si o accepta treptat, lume marcata de fiinte nonumane inzestrate cu atribute omenesti(calul, cerbul, albinele, furnicile, pasarea fetei imparatlui Ros). Acestea vorbesc si sunt capabile de a avea sentimente umane.

Ca orice personaj de basm, Harap-Alb nu e descris d.p.d.v fizic. Singurele amanunte privesc forta sa fizica care si aceasta se datoreaza calului, pentru ca el reuseste sa-l invinga pe urs care era de fapt tatal sau deghizat, doar pentru ca nu i se sperie calul.

Caracterizarea morala si psihologica este insa bine reprezentata, autorul folosind atat modalitati directe de ilustrare a insusirilor personajelor cat si modalitati indirecte.

Numele pe care il primeste este edificator pentru statutul psihologic de fiinta obisnuita, a carei complexitate este data de contrastul alb-negru (sugerat de substantivul »Harap »).

Tineretea sa este in acelasi timp un avantaj si un neajuns. Harap-Alb e idealist si sufera atunci cand fratii lui sunt criticati de tatal sau. Pe de alta parte insa, tineretea il impiedica sa vada dincolo de aparente si sa gaseasca solutii care sa-l ajute sa iasa din situatii limita. Astfel, desi isi da seama in cele din urma ca cersetoarea este Sf. Duminica, pica urmatorul test care consta in identificarea calului potrivit. Il respinge de doua ori pe calul « grebanos, duparos si slab de-i numarai coastele » , singurul insa care mananca jaratec, fiindca ii este rusine de infatisarea acestuia.

Dupa ce spanul il transforma in sluga si il obliga la cele trei probe, Harap-Alb are nevoie de sprijinul Sf.Duminica si al calului care il ajuta sa fure salatile din gradina ursului si sa-l ucida pe cerb.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.