Harvey si circulatia sangelui

Trimis la data: 2004-02-01
Materia: Biologie
Nivel: Liceu
Pagini: 4
Nota: 9.37 / 10
Downloads: 1487
Autor: Paul Alin
Dimensiune: 12kb
Voturi: 71
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Harvey si circulatia sangelui - Astazi este de la sine inteles ca sangele circula prin corpul nostru prin artere si prin vene , si ca este pompat de inima . Stim ca sangele pleaca din inima prin artere si se intoarce prin vene . De asemenea , cunoastem legaturile importante dintre inima si plamani , care permit sangelui sa adune oxigen din plamani si sa elibereze dioxid de carbon . Primul care a demostrat acest sistem circulator a fost medicul englez William Harvey .
Revolutia stiintifica
Harvey si circulatia sangelui
Astazi este de la sine inteles ca sangele circula prin corpul nostru prin artere si prin vene , si ca este pompat de inima . Stim ca sangele pleaca din inima prin artere si se intoarce prin vene .

De asemenea , cunoastem legaturile importante dintre inima si plamani , care permit sangelui sa adune oxigen din plamani si sa elibereze dioxid de carbon . Primul care a demostrat acest sistem circulator a fost medicul englez William Harvey .

Harvey s-a nascut la Folkestone , Kent , in 1578 , ca cel mai mare dintre noua copii . Tatal sau era un om de afaceri de succes . Harvey s-a dus la scoala la Canterbury si la varsta de 16 ani a castigat o bursa de medicina la Universitatea Camridge . Cursul medical la Cambridge a fost in mare parte teoretic si studentii adesea mergeau in strainatate la scoli din Europa pentru a castiga mai multa experienta practica .

In acea vreme cea mai buna scoala de medicina din Europa era la Universitataea din Padova , in Italia . In 1599 sau 1600 , Harvey si-a continuat studiile la Padova . Aici l-a avut profesor pe vestitul anatomist Hieronymous Fabricius din Aquapendente ( cunoscut sub numele de Fabricius ) , si a asistat la multe discutii in amfiteatrul anatomic . In timp ce era la Padova , Harvey a inceput pentru prima data sa se gandeasca serios la circulatia sangelui .

Harvey s-a intors in Anglia in 1602 si la scurt timp s-a casatorit cu Elisabeth Browne . Ea era fiica lui Lancelot Browne , medicul regelui James I ( Acesta l-a facut pe Harvey unul din medicii sai personali , iar mai devreme I-s inlesnit obtinerea primului post de medic la Spitalul St Bartholomew’s din Londra ) si membru de vaza al Colegiului Medicilor . Desi avea diploma de Doctor in Medicina din Padova si diploma obtinuta la Universitatatea Cambridge , Harvey nu avea dreptul sa practice medicina la Londra si a trebuit sa dea mai multe examene suplimentare la Colegiul Medicilor ( acum Colegiul Regal al Medicilor din Londra ) . El a fost primit ca membru al Colegiului Medicilor in 1607 .

Doi ani mai tarziu , Harvey a fost desemnat medic asistent la Spitalul St Bartholomew’s , la recomandarea regelui James I . In acelasi an , Harvey a preluat postul de medic . Responsabilitatile sale la spital erau de a face vizite cel putin de doua ori pe saptamana , de a examina pacientii si de a le prescrie medicamente . Harvey a ramas 34 de ani la spitalul St Bartholomew’s si a infiintat si un cabinet particular mare , printre pacientii sai numarandu-se multe dintre cele mai eminente personaliatati ale Londrei .

Prin 1618 , el a devenit si unul dintre medicii personali ai regelui , si astfel l-a ingrijit pe perioada ultimei sale boli . Dupa moartea regelui James , in 1625 , Harvey si-a continuat cariera ca medic personal al noului rege , Charles I , si cei doi au devenit prieteni foarte apropiati . Regele i-a permis sa foloseasca cerbii din parcurile regale pentru cercetarile sale .
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.