Hemoglobina

Trimis la data: 2015-08-19
Materia: Biologie
Nivel: Liceu
Pagini: 7
Nota: 10.00 / 10
Downloads: 0
Autor: Cezar_G
Dimensiune: 31kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Hemoglobina este o proteina cu fier care intra in componenta globulelor rosii ale sangelui, dandu-i acestuia culoarea sa rosie, si transporta oxigenul, dioxidul de carbon si oxidul nitric. Hemoglobina este prezenta in corpul tuturor animalelor, cu exceptia celor mai putin complexe. Ea transporta oxigenul de la plamani sau de la branhii, acolo unde sangele este oxigenat, catre toate celulele corpului. Cand este saturata cu oxigen, hemoglobina este numita oxihemoglobina.
Cand este saturata cu oxigen, hemoglobina este numita oxihemoglobina. Dupa eliberarea oxigenului catre tesuturi, hemoglobina isi inverseaza functia si se incarca cu dioxid de carbon, produsul rezidual rezultat in urma respiratiei celulare, pentru a-l transporta catre plamani, unde va fi expirat. Cand este saturata cu dioxid de carbon, hemoglobina este cunoscuta drept carboxihemoglobina.
In 1996 cercetatorii au descoperit ca, in contact cu oxigenul si dioxidul de carbon, hemoglobina formeaza si elibereaza un al treilea gaz - oxidul nitric.

Acesta joaca un rol important in reglarea presiunii sangelui prin relaxarea peretilor vaselor de sange, marindu-le astfel debitul. Hemoglobina controleaza dilatarea si contractia vaselor de sange, si implicit presiunea sangelui, prin reglarea cantitatii de oxid nitric la care sunt expuse acestea. Hemoglobina este continuta in intregime in globulele rosii, detinand pana la 35% din greutatea acestora. Pentru a se combina corespunzator cu oxigenul, globulele rosii trebuie sa contina cantitatea adecvata de hemoglobina.

Aceasta, la randul ei depinde de prezenta fierului pentru a se forma. Lipsa de fier din corp impiedica producerea hemoglobinei si duce la anemie.Hemoglobina transporta o cantitate de oxigen de 20 de ori mai mare decat volumul propriu. Unele substante chimice, cum ar fi monoxidul de carbon reactioneaza atat de bine cu hemoglobina incat aceasta nu se mai poate combina cu oxigenul si este provocata asfixierea.

Dupa o viata de circa 120 de zile, globulele rosii ale sangelui sunt distruse in splina sau pe parcursul circulatiei iar hemoglobina este descompusa in constituentii sai, inclusiv fierul, care intra in alcatuirea noilor celule sangvine produse in maduva oaselor.
Cand se produce o lezare a vaselor de sange (in cazul unor julituri) globulele rosii sunt eliberate si patrund in tesut unde sunt descompuse.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.