Henrik Ibsen

Trimis la data: 2005-10-09 Materia: Arte plastice Nivel: Facultate Pagini: 1 Nota: / 10 Downloads: 1885
Autor: Madalina Stan Dimensiune: 5kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Henrik Ibsen:Primul mare dramaturg modern a fost Henrik Ibsen, un Norvegian. Piesele sale arãtau o mare varietate de stiluri, de la realismul din 'Hedda Gabler' pânã la fantezia din 'Peer Gynt'. El este admirat pentru mãiestria tehnicã, simbolism si adânca psihologie.Henrik Ibsen

Henrik Ibsen:Ibsen, nãscut pe data de 20 martie 1828, în micul oras-port Skien, Norvegia, a mai avut 5 frati. Când a ajuns la vârsta de 8 ani tatãl sãu a dat faliment. Pentru urmãtorii 8 ani familia sa a trãit într-o micã fermã de lângã Skien. La 15 ani Ibsen era ucenicul unui farmacist din Grimstadt. Avea o viatã singuraticã si bãiatul s-a apucat de scris, în special poezie.

În 1849 Ibsen a intrat la universitatea din Christiania (actualul Oslo), dar a renuntat repede datoritã lipsei de bani. Viata sa a fost grea pentru multi ani. A scris pentru un ziar si s-a îngrijit de un mic teatru. A cãlãtorit în Germania si Danemarca ca sã studieze designul de scenã. A mai scris în aceastã perioadã poezie si piese fãrã succes.

În 1864, ajutat de un mic guvernator, si de prietenii sãi, Ibsen a pãrãsin Norvwgia si s-a stabilit la Roma. Prima sa piesã de succes, 'Brand', a fost scrisã prima oarã în 1865 ca un poem narativ. Refãcutã ca o dramã, a fost pentru prima oarã pusã pe scenã în 1885. În ea se povesteste aspra viatã a unui ministru care renuntã la compromisurile favorurilor pe care le putea obtine pentru o viatã sincerã.

Urmãtoarea sa piesã a fost 'Peer Gynt' (1867), povestea unui cãlãtor prin lume implicat într-o serie de aventuri remarcabile. Punctul de vedere al autorului este clar: o viatã fãrã ritm are putin sens si menire.

A urmat 'Liga Tineretii' (1868), despre coruptia în politicã, si 'Împãrat si Galilean' (1873), o pledoarie pentru un nou tip de Crestinism. 'Stâlpul societãtii' (1877) si 'Casa unei pãpusi' (1879) se ocupã de reformele sociale bazate pe principii de onestitate si libertate. 'Fantomele' (1881), despre tragedia bolilor care afecteazã mintea, este probabil cea mai mare piesã a lui Ibsen

Printre ultimele sale piese se gãsesc 'Un inamic al oamenilor' (1882), o comedie cu serioase sub-sensuri; 'Rata Sãlbaticã' (1884) combinã realitatea cu poezia si 'Rosmersholm' (1886), se ocupã de conflictul dintre constiintã si dorinta de libertate. 'Hedda Gabler' (1890) este o puternicã tragedie domesticã ce se terminã prin sinucidere. Printre ultimele sale piese au fost 'The Master Builder' (1892) si 'Când noi morti ne trezim' (1899).

Stiri
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.