Hidrocarburile

Trimis la data: 2011-12-13 Materia: Chimie Nivel: Gimnaziu Pagini: 4 Nota: / 10 Downloads: 11883
Autor: Popa Alexandru Paul Dimensiune: 13kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Hidrocarburile
Numele hidrocarburilor nesaturate, cu o dublă legătură, derivă de la numele alcanilor corespunzători, prin modificarea sufixului an sau enă. De la etan derivă astfel etena, de la pentan, pentena. Metode de preparare. Cele mai multe dintre reacţiile prin care se formează alchenele sunt reacţii de eliminare; acestea pot fi considerate ca inversele unor reacţii de adiţie.

Hidrocarburile Prin eliminarea unei molecule de apă din molecula unui alcool se formează o alchena. Din alcool etilic se obţine etena, din alcoolii propilici, propena: CH3(CH2OH → CH2=CH2+H2O CH3(CH2(CH2OH → CH3(CH=CH2 ← CHOH(CH3 Eliminarea apei din alcooli se poate efectua prin încăalzire cu un acid tare, ca de exemplu acid sulphuric, acid fosforic, sulfat acid de potasiu. Acidul formează cu alcoolul un ester, în cazul alcoolului etilic sulfatul acid de etil, care. La cca. 1700, se descompune:
CH3(CH2OH+HOSO3H → H2O+CH3(CH2(OSO3H CH3(CH2(OSO3H → H2SO4+CH2=CH2

Hidrocarburile Astfel, acidul sulfuric se regenerează şi poate reacţiona cu o nouăa moleculă de alcool. Se poate, de asemenea, elimina apă din alcooli prin cataliză heterogenă. Alcoolii se trec în stare de vapori, la 300-4000, peste oxid de aluminiu, silicat de aluminium sau oxid de toriu. Ultimul dă alchene-1 aproape pure, primii doi dau amestecuri în care predomină alchene-2.

Randamentul se apropie de cele teoretice. C6H5(CHOH(CH3 → H2O+C6H5(CH=CH2 Hidrocarburile Compuşii halogenaţi, în special cei terţiari, elimină o moleculă de hidracid când sunt trataţi la cald cu baze puternice, cum este hidroxidul de potasiu dizolvat în alcool, sau cu amine ca anilina, piridina şi chinolina: H3C Br H3C H3C CH3 H3C Bromură de terţ-butil Izobutenă Compuşii 1,2-dihalogenaţi elimină halogenul când sunt trataţi cu zinc, în soluţii de alcool sau de acid acetic : BrCH2(CH2Br+Zn → CH2=CH2+ZnBr2 Hidrocarburile Decarboxilarea acizilor nesaturaţi se face mai uşor decât a celor saturaţi, prin încălzire; din acid cinamic, se formează stiren; din acid ciclohexilidenacetic, metilencicclohexan: C6H5(CH=CH(COOH → CO2+C6H5(CH=CH2.

In industrie se obţin alchene din dehidrogenarea alcanilor. Drept catalizator se foloseşte trioxidul de crom, la 4500. Mai puţin activ, dar mult mai puţin sensibil, este trioxidul de crom (10%) depus pe oxid de aliminiu (temperatură de lucru 500-6000). Din n-butan se obţin astfel n-butene, din i-butan, I-butenă: CH3(CH2(CH2(CH3 → CH3(CH=CH(CH3+H2 Hidrocarburile Se formează alchene prin descompunerea termică a alcanilor şi a altor hidrocarburi, în aşa numita reacţie de “cracare”. De asemenea se formează alchene prin descompunerea termică a esterilor alcoolici şi acizilor superiori, de exemplu: C15H31COOC12H25 → C15H31COOH+C12H24

7. Alchenele suferă izomerizare când sunt încălzite singure sau în prezenţă de catalizatori. Astfel butena-1 se transformă în butenă-2 când este trecută printr-un tub de cuarţ gol la 5500, peste oxid de aluminiu activat sau silicat de aluminiu la 4000, sau peste acid fosforic la 2500. Peste aceiaşi catalizatori, la temperatură mai înaltă, butena-2 trece parţial în izobutenă. Ciclohexena se izomerizează, în mod asemănător, peste oxid de aluminiu, la 4800:
Izomerizări sismilare se obţin şi cu catalizatori bazici, cum este benzilsodiul, la 250.

Propietăţi fizice. Propietăţile fizice ale alchenelor se deosebesc puţin de ale alcanilor. Primii trei termini ai seriei sunt gaze, la temperatura obişnuită; termenii din mijloc sunt substanţe lichide, cei superiori solide. După cum se vede, punctele de fierbere ale alchenelor sunt apropiate de ale alcanilor cu acelaşi număr de atomi de carbon. Densităţile sunt mai mari.

Propietăţi chimice. Caracteristicile pentru alchene sunt reacţiile de adiţie la dubla legătură:
1. Hidrogenarea catalitică. Prin adiţia hidrogenului la dubla legătură a alchenelor se obţin hidrocarburile saturate corespunzătoare. Din etenă se formează etan:
CH2=CH2+H2 → CH3-CH3

2. Halogenii se adiţionează uşor la legătura dublă a alchelelor şi formează dihalogeno-alcani, în care cei doi atomi de halogen sunt legaţi de doi atomi de carbon vecini. Din etenă se obţine dibrometanul:
CH2=CH2+Br2 → BrCH2-CH2Br
Cel mai uşor se adiţionează clorul, cel mai greu, iodul(numai la lumină). Reacţia aceasta serveşte şi în chimia analitică fie calitativ, pentru identificarea dublei legături (decolorarea apei de brom), fie cantitativ, pentru titrarea ei cu soluţii de brom.

3. Hidracizii se adiţionează la dubla legătură formând monohalogenoalcani:
CH2=CH2+HI → CH3-CH2I
In cazul acesta reacţionează cel mai uşor acidul iodhidric, cel mai greu acidul clorhidric (catalizatori: FeCl3, BiCl3).

4. Prin tratarea alchenelor cu soluţii de clor sau brom în apă se obţin halohidrine. Se admite, de obicei, că reactantul activ este acidul hipohalogenos, ce se formează în soluţie. Din etenă şi apă de clor se obţine etilenlorhidrina:
CH2=CH2+HOCl → HOCH2-CH2Cl

5. Acidul sufuric are propietatea de a absorbi alchenele şi a da sulfaţii acizii ai alcoolilor. Din etenă şi acid sulphuric se obţine sulfatul acid de etil:
CH2=CH2+HOSO3H → CH3-CH2-OSO3H
Reacţia serveşte în analiza gazelor, pentru a separa alchenele gazoase din amestecul lor cu alte gaze, şi la prepararea alcoolilor.

Stiri
  • pag. 1
  • pag. 2
  • pag. 3
  • pag. 4

Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.