Hidrocarburile nesaturate cu dubla legatura

Trimis la data: 2006-04-01 Materia: Chimie Nivel: Gimnaziu Pagini: 4 Nota: / 10 Downloads: 1417
Autor: Mihnea Dimensiune: 13kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Numele hidrocarburilor nesaturate, cu o dublă legătură, derivă de la numele alcanilor corespunzători, prin modificarea sufixului an sau enă. De la etan derivă astfel etena, de la pentan, pentena. Metode de preparare. Cele mai multe dintre reacţiile prin care se formează alchenele sunt reacţii de eliminare; acestea pot fi considerate ca inversele unor reacţii de adiţie.

Hidrocarburile nesaturate cu dubla legatura
Eliminarea apei din alcooli se poate efectua prin încăalzire cu un acid tare, ca de exemplu acid sulphuric, acid fosforic, sulfat acid de potasiu.Astfel, acidul sulfuric se regenerează şi poate reacţiona cu o nouăa moleculă de alcool.

Se poate, de asemenea, elimina apă din alcooli prin cataliză heterogenă. Alcoolii se trec în stare de vapori, la 300-4000, peste oxid de aluminiu, silicat de aluminium sau oxid de toriu. Ultimul dă alchene -1 aproape pure, primii doi dau amestecuri în care predomină alchene -2. Randamentul se apropie de cele teoretice.

Hidrocarburile nesaturate cu dubla legatura
Alchenele suferă izomerizare când sunt încălzite singure sau în prezenţă de catalizatori. Astfel butena-1 se transformă în butenă-2 când este trecută printr-un tub de cuarţ gol la 5500, peste oxid de aluminiu activat sau silicat de aluminiu la 4000, sau peste acid fosforic la 2500. Peste aceiaşi catalizatori, la temperatură mai înaltă, butena-2 trece parţial în izobutenă.

Propietăţi fizice. Propietăţile fizice ale alchenelor se deosebesc puţin de ale alcanilor. Primii trei termini ai seriei sunt gaze, la temperatura obişnuită; termenii din mijloc sunt substanţe lichide, cei superiori solide. După cum se vede, punctele de fierbere ale alchenelor sunt apropiate de ale alcanilor cu acelaşi număr de atomi de carbon. Densităţile sunt mai mari.

Hidrocarburile nesaturate cu dubla legatura
Oxidarea alchenelor. Hidrocarburile care conţin duble legături sunt mult mai sensibile faţă de oxidare decât hidrocarburile saturate. Condiţiile în care are loc oxidarea alchenelor pot fi mult variate; produşii de reacţie diferă cu condiţiile de lucru şi cu natura reacţiilor. Vom descrie întâi reacţiile de oxidare la dubla legatură.

Acidul cromic este mult utilizat pentru oxidarea dublei legături alchenice, fie sub forma de soluţie de CrO3 în acid concentrat, cu sau fară adaos de acid sulfuric fie sub formă de soluţie apoasă de dicromat de sodiu sau potasiu, acid sulfuric. Prin această reacţie de degradare oxdativa se poate determina locul dublei legături în moleculă.

Stiri
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.