Hidrologia sistemelor fluviale de pe Terra

Trimis la data: 2012-04-23 Materia: Geografie Nivel: Liceu Pagini: 39 Nota: / 10 Downloads: 0
Autor: Georgiana elena Dimensiune: 51kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Se desfasoara intre 300 lat.N si S. Temperaturile sunt tot timpul anului ridicate si precipitatiile variaza in limite foarte largi. Se disting mai multe regiuni hidrografice: ecuatoriala, tropicala si arida.Precipitatiile au valori ridicate, uneori de >3.000 mm. Pozitia catenelor muntoase este foarte importanta pentru distributia spatiala a precipitatiilor. Cantitatea cea mai mare de precipitatii caracterizeaza Africa si America de Sud in sectoarele ecuatoriale, Filipine si Antilele Mici. Sectoarele sud-estice si nord-vestice ale continentelor primesc o cantitate mare de precipitatii ca urmare a alizeelor.

Sud-estul Asiei primeste cea mai mare cantitate de apa datorita existentei musonului de vara care bate dinspre ocean spre mare (8.000-12.000 mm sau 300 zile cu ploaie pe an). In unele locuri contrastele sunt foarte mari: pe versantul oriental al Anzilor, la 230 lat.S si Campia Chaco, acoperite cu paduri primesc precipitatii pana la cca.2.000-2.500m altitudine; peste aceasta valoare precipitatii scad brusc.

In Hawaii exista un maxim pluviometric de 8.000 mm la altitudinea de 1.000m, dupa care gradientul pluviometric scade treptat pana la 3.000m unde valoarea este de 500 mm.Alimentarea raurilor se realizeaza din ploi si subteran; pe areale foarte mici apar si surse glaciare (Africa, America de Sud). Se deosebesc o regiune ecuatoriala si doua tropicale.

1.Regiunea ecuatoriala cuprinde marile bazine hidrografice din interiorul continentelor: Amazon, Zair (Congo).Reteaua hidrografica este foarte deasa si in regiunile cu altitudine scazuta se favorizeaza inmlastinirea. Afluentii prezinta albii largi si multi dintre ei, prin lungime si debit, sunt adevarate fluvii. Dreneaza suprafete foarte extinse de cateva milioane de kilometri patrati.

Amazonul isi colecteaza afluentii de pe o suprafata de 6.150.000 km2 (7.180.000 km2). Lungimea bazinului, pe directia est-vest, este de 6.000 km. Izvoarele se gasesc in Anzii Peruvieni, masivul Sf.Ana (4.300m), in Lacul Copilului unde isi au obarsia Ucayali si afluentul acestuia Apurimac (la cca.150 km de Oceanul Pacific). Izvorul Amazonului, prin Ucaylai si afluentul Apurimac, a fost stabilit in anul 1941 de Bertram Floronoy. Gurile acestui fluviu au fost stabilite de Vicente Janez Pinzon in anul 1500, fiind denumite de acesta "Mar Dolce" ("Marea Dulce").

Sectorul superior al Amazonului este cunoscut sub denumirea de Rio Maranon. La iesirea din munti intra in Campia Amazon pe care o dreneaza pana la gura de varsare. Pentru prima oara a fost strabatut de conchistadorul Francesco de Orelan in 1547. Numele de Amassona, dat de bastinasi, semnifica "distrugatorul de barci". Amazonul propriu-zis se formeaza la confluenta celor doi mari afluenti Ucayali si Maranon, care conflueaza la Nauta, in amonte de localitatea Iquitos; pana la unirea cu apele fluviului Rio Negro (la Manaus) poarta denumirea de Solimoes.

Stiri
  • pag. 1
  • pag. 2
  • pag. 3
  • pag. 4
  • pag. 5
  • pag. 6
  • pag. 7
  • pag. 8
  • pag. 9
  • pag. 10

Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.