Hinduismul

Trimis la data: 0000-00-00 Materia: Istorie Nivel: Liceu Pagini: 3 Nota: / 10 Downloads: 4613
Autor: Iacobeanu Cristina Dimensiune: 8kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Hinduismul este o religie care îşi are originile în India şi care încă este practicată de cei mai mulţi dintre locuitorii Indiei, precum şi de cei ale căror familii au migrat din India în alte părţi ale lumii(Africa de Est, Africa de Sud, Asia Estică, Anglia). Cuvântul hindus provine din sanscrită, de la cuvantul “sindhu”(râu, mai precis râul Indus), în secolul V î.Hr. perşii îi numeau pe hinduşi astfel, identificându-i ca cei ce vin din ţara Indusului. Hinduşii îşi definesc comunitatea astfel “cei ce cred în Vedas” sau “cei care urmeză calea(dharma) celor patru clase(varnas) şi trepte ale vieţii(ashramas).”

Descriere Hinduismul este o religie care îsi are originile în India si care înca este practicata de cei mai multi dintre locuitorii Indiei, precum si de cei ale caror familii au migrat din India în alte parti ale lumii(Africa de Est, Africa de Sud, Asia Estica, Anglia). Cuvântul hindus provine din sanscrita, de la cuvantul "sindhu"(râu, mai precis râul Indus), în secolul V î.Hr. persii îi numeau pe hindusi astfel, identificându-i ca cei ce vin din tara Indusului.

Hindusii îsi definesc comunitatea astfel "cei ce cred în Vedas" sau "cei care urmeza calea(dharma) celor patru clase(varnas) si trepte ale vietii(ashramas)." Hinduismul este o religie importanta în lume, nu doar datorita numarului mare de practicanti(nr. lor fiind estimat la peste 700 de milioane), dar si datorita influentei profunde asupra altor religii în lunga sa istorie, care începe în jurul anului 1500 î.Hr. Influenta altor religii asupra hinduismului(aceasta religie are o tendinta extraordinara de a absorbi elemente straine) a contribuit la sincretismul acestei religii - varietatea credintelor si practicilor pe care le înglobeaza.

Texte religioase Canonul hinduismului este definit de ceea ce fac oamenii, mai putin de ceea ce gândesc, în consecinta la hindusi exista o mai mare uniformitate a comportamentului decât a credintei, desi putine practici sau credinte sunt împartasite de toti. Câteva obiceiuri sunt identice la aproape toti hindusii: plecaciunea înaintea lui Brahmans si înaintea vacilor, considerate animale sfinte, abstinenta de la carne(în special cea de vaca); si casatoria între membrii castei(jati). Majoritatea hindusilor cânta imnul gaytari la rasaritul Soarelui. Majoritatea credinciosilor o venereaza pe Shiva, Vishnu, sau pe zeita Devi, dar mai venereaza alte sute de zeitati minore specifice unui anumit oras, sau chiar unei anumite familii.

Desi hindusii cred si fac multe lucruri aparent contradictorii, nu numai la oameni diferiti, dar si în viata religioasa a unui singur om se observa acest lucru, fiecare individ urmeaza un anumit tipar care da forma si sens vietii lui. Nu exista o ordine doctrinala sau ierarhica în hinduism, dar complicata ierarhie sociala(inseparabila de religie) da fiecarei persoane un sentiment de aparteneta la un întreg. Autoritatea canonica suprema pentru toti hidusii este Vedasul. Cel mai vechi din cele patru Vedasuri este Rig-Veda, care a fost scris într-o forma antica a limbii sanscrite. Acest text, probabil scris între 1300 si 1000 î.Hr. si care contine 1028 de imnuri pentru multe zeitati, a fost memorat în întregime si pastrat pe cale orala pâna an ziua de azi. Rig-Vedaul a fost întarit de doua alte Vedauri, Yajur-Veda si Sama-Veda.

O a patra carte, Atharva-Veda(o colectie de vraji), a fost adaugata an jurul anului 900 a.Hr. Tot în aceasta perioada au fost scrise carti care explicau preotia si miturile din spatele ei. Ancepând cu anul 600 a.Hr. au fost scise Upanishadurile, acestea sunt meditatii filozofico-mistice asupra sensului existentei si a naturi universului. Toate aceste carti sunt privite drept shruti(ceea ce a fost auzit de la zei), si nici un cuvânt nu poate fi modificat. Partea practica a hiduismului este continuta de Smirti(ceea ce este tinut minte) care este de asemenea pastrat pe cale orala. Nu este interzisa modificare lexicala sau contrazicerea Smirtiului.

Smirtiul include doua povestiri sanscrite: Mahabharata si Ramayana, multe Purane sanscrite, cele 18 mari Purane si multe alte Purane subordonate, si multe Dharmashastre si Dharmasutre, dintre care una îi este atribuita lui Manu si este cea mai frecvent citata. Mahabharata povesteste despre un razboi între fratii Pandava, Ramayana spune povestea lui Rama care încearca sa-si recapete sotia furata de demonul Ravana. Aceste povesti stau alaturi de alte povestiri si discursuri despre filozofie, lege, geografie, stiinte sociale, si astronomie, astfel încât Mahabharata(are aproximativ 200 000 de rânduri) constituie un fel de enciclopedie si Ramayana(peste 50 000 de rânduri) poate fi de asemenea comparata cu o enciclopedie. Desi cele doua scrieri nu se pot data exact se presupune ca au fost scrise între 300 î.Hr si 300 d.Hr. si au fost continuate dupa ce au fost traduse în limbile indiene.

Puranele au fost scrise dupa povesti, si multe din ele abordeaza astfel de teme. Puranele includ de asemenea mituri, ode, filozofii si ritualuri. Cele mai multe sunt de natua sectanta; marile Purane(si unele adiacente) sunt dedicate venerarii zeitei Shiva, Vishnu sau Devi, altele sunt dedicate lui Ganesha, Skanda sau Soarelui. Pe lînga acestea ele mai contin si alte materiale cum ar fi cele cinci panchalakshane ale Puranelor: creerea universului, distrugerea si refacerea universului, dinastiile zeilor lunii si ai soarelui, genealogia zeilor si epocile creatorilor oamenilor.

Stiri
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.