Hiperbola - Termen derivand din fr

Trimis la data: 2010-06-26
Materia: Romana
Nivel: Facultate
Pagini: 1
Nota: 10.00 / 10
Downloads: 0
Autor: Cezar_T
Dimensiune: 17kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
HIPERBOLA = Termen derivand din fr. hyperbole, gr. hyperbole (cf. hyper "deasupra" si balleyn "a arunca"); desemneaza o figura de stil constand intr-o exagerare, prin marirea sau micsorarea obiecAZtului, cu scopul de a potenta expresivitatea operei literare. Inrudita cu metafora (v.) si comparatia (v.), carora li se subsumeaza adesea, H. este foarte frecventa in vorbirea curenta (ex. ,,arde de nerabdare", "a inghetat de spaima"), precum si in folclor, unde ia forma fabulosului (v.) (ex. Sfarma-Piatra, Ochila, Gerila etc.).

Referate similare:

In poezie, H. a fost culAZtivata mai cu seama de romantici, care obisnuiesc sa gigantizeze reaAZlitatea in cadrul viziunii lor antitetice si hiperbolice, ca de ex. V. Hugo in Aurore: "Le ciel s'ouvre a ce chant comme une oreille immense. / Le soir vient; et le globe a son tour s'eblouit, / Devient un oeil enorme et regarde la nuit" (La acest cantec, cerul se deschide ca o imensa ureche / Vine seara; pamantul se uimeste si el, / Devine un urias ochi si priveste noaptea).

La noi, M. Eminescu foloseste o gama foarte variata de H.: exagerare prin marire superAZlativa: "Viata, tineretea mi-ai prefacut-o-n rai / Las'sa ma uit in ochii-ti ucigator de dulci" (Strigoii); depreciere, prin minimali-zare, capatand o nuanta de ironie si dispret: "Cum? Cand lumea mi-e deschisa, a privi gandesti ca pot / Ca intreg Aliotmanul sa se-mpiedice de-un ciot?
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.