Hiperplazie medicamentoasa

Trimis la data: 2005-07-08 Materia: Medicina Nivel: Liceu Pagini: 12 Nota: / 10 Downloads: 15
Autor: Miriam g. Dimensiune: 399kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Riscul de aparitie a efectelor adverse postmedicamentoase influenteaza orice decizie de a prescrie, si, in final, de a consuma medicamente. Adultii care accepta tratamentul medicamentos sunt constienti de posibilitatea efectelor adverse, chiar daca nu cunosc cu certitudine caror pericole anume se expun. Copiii, totusi, sunt expusi la multe dintre aceleasi medicamente ca si adultii, insa fara a fi luat o decizie in acest sens, ceea ce duce la conceptul de considerare a copiilor drept “martori nevinovati” (“innocent bystanders”).

Riscul de aparitie a efectelor adverse postmedicamentoase influenteaza orice decizie de a prescrie, si, in final, de a consuma medicamente. Adultii care accepta tratamentul medicamentos sunt constienti de posibilitatea efectelor adverse, chiar daca nu cunosc cu certitudine caror pericole anume se expun. Copiii, totusi, sunt expusi la multe dintre aceleasi medicamente ca si adultii, insa fara a fi luat o decizie in acest sens, ceea ce duce la conceptul de considerare a copiilor drept “martori nevinovati” (“innocent bystanders”). 

Copiii primesc medicamente nu numai conform indicatiilor terapeutice adecvate, ci si din motive nemedicale. Intr-un studiu, peste 90% dintre copiii dusi la medic au primit prescriptii cu cel putin un medicament.  Consumul de medicamente la copii este asociat cu un profil unic al efectelor adverse, care trebuie sa fie cunoscut de catre clinician.
Reactiile adverse postmedicamentoase, sau efectele nedorite ce apar in conditiile unei utilizari adecvate a medicamentelor, pot fi clasificate dupa sistemul propus de Smidt si Queen.

Efectele secundare sunt efecte farmacologice previzibile, inevitabile. Ele sunt in general dependente de doza. Intoleranta este un raspuns excesiv la dozele normale de medicamente. Reactiile alergice sunt raspunsuri imune, confirmate sau suspectate. Reactiile idiosincrazice sunt reactii rare si uneori severe, care nu sunt legate de efectele farmacologice cunoscute ale medicamentelor si au la baza o posibila susceptibilitate genetica. Esecul terapeutic, supradozarea si abuzul de medicamente nu sunt considerate efecte adverse postmedicamentoase.

Inainte si dupa nastere, copiii in crestere prezinta o sensibilitate acuta la dereglarile, potential definitive, in dezvoltarea lor somatica si functionala. Efectele medicamentelor asupra dezvoltarii somatice sunt bine documentate. Displazia emailului dentar, hipoplazia si leziunile osoase sunt rezultatul expunerii la tetraciclina, incepand din al doilea trimestru de sarcina si pana la varsta de 8 ani. Tratamentul cu desferoxamina in beta-talasemie, inainte de supraincarcarea cu fier indusa prin transfuzii, este asociat cu anomalii osoase vizibile radiologic, displazie osoasa16 si statura mica dupa varsta de 6 ani.31 Hiperostoza corticala reversibila, largirea suturilor craniene, edemul tesuturilor moi si obstructia canalului de evacuare gastrica au fost asociate cu perfuziile de lunga durata cu prostaglandina E.
Unele medicamente sunt asociate cu o incidenta mai crescuta a anomaliilor la copii. De exemplu, hiperplazia gingivala indusa de fenitoin apare mai frecvent la copii si adolescenti decat la adulti.

Exista multe cauze ale hiperplaziei gingivale.In mare parte, igiena orala corespunzatoare este suficienta pentru a avea o gingie normala,sanatoasa.In unele situatii,de altfel, hiperplazia gingivala este indusa de medicamente sau poate fi o manifestare a unei anomalii genetice.In cazul celei din urma,poate exista ca o anomalie izolata sau parte dintr-un sindrom. Daca tratamentul orthodontic este necesar la pacientii cu Hiperplazie gingivala, atat aspectul orthodontic cat si cel periodontal trebuie luat in considerare.
Fibromatoza gingivala ereditara a fost tratata periodontal prin indepartarea excesului gingival utilizand gingivectomii.
Dupa o perioada tratamentul orthodontic a debutat cu dispozitive fixe.
Controalele periodontale lunare au fost menite sa controleze inflamatia gingivala.Dupa tratamentul ortodontic , se instituie oprirea permanenta, urmata iar de o gingivectomie completa atat la nivelul maxilarului cat si mandibulei.Una din cele mai importante chei pentru un tratament efficient la pacientii cu hiperplazie este cooperarea dintre periodontist si ortodontist.

Gingivita este cea mai comuna reactie inflamatorie a gingiei si este cauzata de coloniile de bacterii de pe suprafata dintelui si invazia imediat urmatoare a microorganismelor in santul gingival.Tesutul gingival este edematous,moale la consistenta,si poate sangera atunci cand e usor atins.In unele conditii patologice, gingivita cauzata de acumularea de placa bacteriana poate fi mai grava.O arie mai extinsa a gingivitei eritematoasa poate fi de exemplu frecvent gasite la subiectii cu diabet necontolat.

In perioada pubertatii si sarcinii,hiperplazia tesutului gingival poate fi datorata igienei orale deficitare,nutritiei inadecvate,sau stimularii sistemice hormonale.Cresterea exagerata a gingiei se intalneste la peste 50% dintre persoanele carora li se administreaza FENITOINA (DILANTIN).

In ultimii ani, lista medicamentelor provocatoare de cresteri exagerate ale gingiei s-a extins.Tesuturile gingivale sunt afectate prin diferite mecanisme.Intotdeauna, hiperplazia implica marginea gingivala cu extindere in papila inter-dentara.Leziunea poate implica si spatiile proximale, si poate deveni intr-atat de extinsa incat dintii sunt deplasati si coroana lor acoperita.
Depasiri gingivale sunt intalnite si in discrazii sangvine.Aceasta forma a displaziei gingivale a fost intalnita in leucemia monocitara,limfocitara si mielocitara.Tesuturile gingivale sunt marite, edematous, moi la atingere,cu o tendinta usoara de sangerare.


Trombocitopenia si trombocitipatia pot deasemenea cauza hipertrofie gingivala si sangerare spontana.
In unele conditii,hipertrofia gingivala poate progresa rapid spre boli periodontale distructive,ca rezultat al alterarii raspunsului imun al gingiei la placa bacteriana.

O hipertrofie usor progresiva a gingiei maxilare si mandibulare este o forma de Hiperplazie gingivala fibroasa idiopatica.In mod caracteristic, masiva crestere a gingiei acopera suprafata dintelui si deplaseaza dintele , si in timp ce cauza bolii este necunoscuta se pare ca exista o predispozitie genetica.
Majoritatea hiperplaziilor idiopatice sunt probabil cauzate de o tulburare genetica , si de aceea nu ar trebui numite idiopatice, intrucat cauza e reprezentata de o “tulburare genetica”.

Stiri
  • pag. 1
  • pag. 2
  • pag. 3
  • pag. 4
  • pag. 5
  • pag. 6
  • pag. 7
  • pag. 8
  • pag. 9
  • pag. 10

Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.