Holocaustul in Europa

Trimis la data: 2004-05-11
Materia: Istorie
Nivel: Liceu
Pagini: 10
Nota: 8.40 / 10
Downloads: 17
Autor: Bianca R.
Dimensiune: 31kb
Voturi: 835
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Antisemitism. Atitudine ostila, ura fata de evrei.La inceput, antisemitismul avea un sens larg, sugerand o atitudine potrivnica fata de toti semiti, termenul restranganduse doar la evrei.Antisemitismul a aparut in Babilon si Persia, a imbracat forme religioase si politice.Antisemitismul s-a manifestat sub diverse forme, de la cele de izolare, aversiune fata de evrei pana la masuri administrative si legislative dure promovate de unele guverne, atingand forma aberanta de organizare de pogromuri in timpul fascismului.
1.Indreptar terminologic

Antisemitism.Atitudine ostila, ura fata de evrei.La inceput, antisemitismul avea un sens larg, sugerand o atitudine potrivnica fata de toti semiti, termenul restranganduse doar la evrei.Antisemitismul a aparut in Babilon si Persia, a imbracat forme religioase si politice.Antisemitismul s-a manifestat sub diverse forme, de la cele de izolare, aversiune fata de evrei pana la masuri administrative si legislative dure promovate de unele guverne, atingand forma aberanta de organizare de pogromuri in timpul fascismului.
Arianism.Denumire data popoarelor care vorbesc limbi indo-europene. In istorie, arienii, sau arii, cuvant care are sensul de ,,nobili”, ,,stapani” sunt atestati ca luptatori remarcabili, care au cucerit Valea Indusului din India in jurul anului 1500i.H.Rasisti germani si-au insusit denumirea de ,,arieni” pentru populatiile de origine germanica nordica, considerate ca rase superioare si au adoptat ca symbol svastica sau crucea gamata.
National-socialism.Doctrina heteroclite expusa inca din 1920 de muncitorul germanAnton Dexler, apoi adoptata oficial de Adolf Hitler in ,,Mein Kampf ”, care presupunea :un stat autoritar, o natiune superioara (cea germana) prin pastrarea puritatii rasei si respingerea in deosebi a evreilor, prin recurgerea la razboi si violenta, cultivarea fortei.Hitler omitea aspectul social al doctrinei, propaganda deseori lupta pt. spatial vital in Europa, era ostil marxismului, evreilor, parlamentarismului, propunand o planificare autarhica(germanii traind independenti).
Nazisti.Partizanii doctrinei national-socialiste, teoretizata de Adolf Hitler.
Pangermanism.Termen folosit inca din sec. al-XIX-lea de Gores si Schlegel si care insemna idea promovarii unei Europe in care germanii ar trebui sa conduca pe toate planurile.Ideea, utopica in sine, a fost un paravan pt. nazisti de a instaura ,,noua ordine europeana”, echivaland cu dominatia rasei germanice.
Rasism.Doctrina care sustine inegalitatea biologica si intelectuala a raselor umane, promovand lupta dintre rase. Ideea de rasism a aparut in sec. al-XVI-lea , in perioada expansiuni unor tari europene sis a constituit ca doctrina la jumatatea sec. al-XIX-lea.Paroxismul idei de rasism l-a atins ideologia national-socialista(fascista), justificandusi politica agresiva siactiunile de genocide. Azi, rasismul este utilizat de miscarile neofasciste, si se manifesta si prin alte forme: segregationism, apartheid si anti-semitism.
Sovinism.Concept care presupune superioritatea unor natiuni si popoare fata de alte natiuni si popoare;de aici dispretul si ura fata de ,,nearieni”, sau fata de minoritatile nationale ale unui stat.
Totalitarism.Regim politic in care cetateni constituie un bloc unic in serviciul statului, prin intermediul unui partid unic. Totalitare au fost regimurile fasciste sau national-socialiste.
Xenofobie.(xenos=strain, phobos=spaima). Atitudine ostila fata de straini considerati indezirabili, practicata de regimurile fasciste si neofasciste.Xenofobia este utilizata ca diversiune, pt. un grup, pt. ai declara pe straini vinovati de regresul in diferite domenii de activitate si, ca atare pt., ai face sa suporte consecintele.
Holocaust.Sacrificiu adus divinitatii la vechii evrei si asirieni care consta in arderea in intregime a animalului sacrificat. In secolul al XX -lea, termenul a fost utilizat pentru a desemna tragedia traita de populatia evreiasca supusa exterminarii (inclusive prin ardere) in lagarele speciale construite de catre nazisti.
Genocid.Crima comisa cu intentia de a suprima un grup uman, national, etnic.Nazisti au recurs la genocide impotriva evreilor. Azi, genocidul este socotit ca si o crima impotriva umanitatii.


2.Organizatii si denumiri fasciste

Abwehr-serviciul de spionaj si contra spionaj al armatei Hitleriste.
Gestapo-politia secreta de stat.
Hitlerjugend-tineretul Hitlerist, organizatie fascista de tineret
Kristallnacht-,,Noaptea de cristal”,pogrom antisemit organizat in noaptea de 9/10.11.38
Kz(konzentrationslager)-lagar de concentrare.
Luftwaffe-aviatia militara germana.
SS-trupe de protectie
Werwolf-organizatie militara fascista

3. Despre Adolf Hitler(1889-1945):

Nascut la Braunau, in zona austriaca a Imperiului Austro-Ungar,Hitler(pe numele adevarat Adolf Schicklgruber)a fost fiul unui functionar vamal. In 1914 s-a stabilit in Germania, a intrat in armata ca si voluntary si a luptata in primul razboi mondial. Ulterior a devenit seful Partidului National-Socialist al Muncitorilor Germani, orientandu-l spre un program care asocial nationalismul cu antisemitismul. In urma esuarii incercarii de a rasturna puterea de stat in Bavaria(1923), a fost condamnat la 9 luni de inchisoare, timp in care a redactat Mein Kampf. La 30 ianuarie 1933 a fost numit cancelar al Germaniei, iar dupa moartea presedintelui Hindenburg a devenit si sef al statului(Reichsfuhrer). A impins Germania in cel de al doilea razboi mondial. S-a sinucis pt. nu a fi capturat de invingatori.
“Luptand contra evreului, lupt pentru a apara creatia domnului”

Din primavara anului 1933, guvernul celui de-al III-lea Reich promulga legi care excludeau evrei din functii publice si din barou, luand masuri demagogice spectaculoase.
Posibilitatile de indignare se tocisera cand Hitler a edictat faimoasele “legi de la Nurnberg”, care instituiau noi bariere rasiale, interzicand sub pedeapsa cu inchisoarea, cat si “legaturile extra-maritale” dintre evrei si “supusi cu sange german”. Era scoatere in afara legii a evreilor, dand putere legala tabuurilor sexuale pe care Hitler le evoca plin de incapatanare in discursurile si scrierile sale:
,,Tanarul, evreu cu ochii negrii, panditori ore intregi, cu fata iluminata de bucurie satanica, tanara inconstienta de pericol, pe care o necinsteste cu sangele sau”

Totodata, lipsind cel mai neinsemnat criteriu biologic care sa permita a se deosebi ,,sangele evreu “ de sangele arian, facatori de legi ai celui de-al III-lea Reich au trebuit sa se limiteze la religia ascendentillor; au fost socotite ca ,,nonarieni”, persoanele avand macar doi bunici semiti.Mai apoi, alte legi au interzis evreilor sa se aseze pe bancile publice, copiilor evrei sa frecventeze scolile comunale, au fost elaborate carti de identitate speciale si au fost impuse pronume obligatori(Sarah si Israel)Intre 1933 si 1939, mai mult de jumatate din cei 600000 de evrei germani au reusit sa plece in strainatate , cu toate ca tarile zise civilizate nu i-au scutit de vize de cat cu zgarcenie.
In noiembrie 1938, autoritatile celui de-al III-lea Reich a organizat faimoasa ,,noaptea de cristal”, o explozie de brutalitate controlata, in timpul careia sute de magazine apartinand evreilor au fost demolate si jefuite si zeci de sinagogi incendiate; in acelasi timp, peste 20 000 de evrei au fost arestati si internati in lagare de concentrare .Asa s-a deschis era violentelor fizice.
La 30 ianuarie 1939, cu cateva luni inainte de declansarea ostilitatilor,Hitler in persoana anunta in fata lumii soarta pe care o rezerva totalitatii evreilor Europeni :
,,In ziua de azi,care poate v-a ramane memorabila nu numai pentru germani, as vrea sa adaug urmatoarele:in viata mea ,cu ocazia luptei mele pentru putere, am fost adesea profet, si am fost adesea facut ridicol, in primul rand de poporul evreu.Cred ca acest ras rasunator al evreilor germani le-a ramas intre timp in gat.Azi vreau sa fiu din nou profet :Daca evreimea internationala v-a reusi in Europa sau in alta parte sa precipite popoarele intr-un razboi mondial ,rezultatul nu v-a fi deloc o bolsevizare a Europei si o victorie a iudaismului ,ci exterminarea rasei evreiesti in Europa.’’
Sapte luni mai tarziu , chiar in ziua declaratiei de razboi ,Hitler decreta un prim genocide.Pentru el era vorba de a ,,suplima vietile nedemne de a fi traite’’, adica pe cei slabi de spirit si alienatii incurabili germani.Ca urmare, sase stabilimente de eutanasie au fost instalate in Germania,in care erau trimisi , dupa un examen sumar, acei purtatori de tare care erau in acelasi timp guri inutile.Dupa unele tatonari, procedeul adoptat a fost asfixierea cu oxid de carbon; din toamna 1939 pana in august 1941, aproape 100000 de bolnavi mintali au fost exterminate facand oficiul de banc de incercari pt. evrei, asa cum vom vedea.
,,Programul de eutanasie” a fost inconjurat de secret, atat cat se putea face: familistilor li se trimiteau scurte instintari, fiind invocate crize cardiace si alte cateva forme de moarte naturale.Hitler a hotarat sa suspende ,,programul de eutanasie” pe durata razboiului.Devenind disponibil, personalul specializat ...
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.