Hormonii

Trimis la data: 2011-03-31
Materia: Biologie
Nivel: Facultate
Pagini: 4
Nota: 7.54 / 10
Downloads: 2928
Autor: Moldoveanu ana
Dimensiune: 12kb
Voturi: 99
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Glandele endocrine sintetizeaza si elibereaza direct in circulatia sangvina substantele chimice numite hormoni. Acestea sunt produse biologice cu actiune extrem de puternica in doze extrem de mici, la concentratii sangvine de miimi de miligram (microgram) sau milionimi de miligram (picogram). In organe si tesuturi exista receptori specifici pentru hormoni, care au o structura complexa, care le permite sa fie activati de cantitati atat de mici de hormon si care la randul lor declanseaza in celule un lant de reactii chimice metabolice, care au drept rezultat functionarea celulelor, a tesuturilor si organelor.
Ca produsi ai sistemului endocrin hormonii sunt un sistem de coordonare a functiilor intregului organism, cu scopul adaptarii la variatele schimbari ale mediului exterior; ca mecanism de protectie, organismul cauta sa mentina constanta compozitia mediului intern, a mediului in care traiesc celulele, adica sa mentina homeostazia.

In acest proces de adaptare coordonarea nervoasa si endocrina sunt esentiale.Glandele endocrine traditionale sunt hipofiza si epifiza, glande endocraniene, tiroida si 4 paratiroide, situate la gat, corticosuprarenala si medulo-suprarenala, situate deasupra rinichiului, ovarul (la femei) si testiculul (la barbat) ca glande sexuale, pancreasul. Tranzitor, functioneaza la gravide placenta, iar la copil timusul, ultimul cu rol esential in dezvoltarea sistemului de protectie imunologica a organismului.

In afara de aceste glande cu functie endocrina predominanta, exista numeroase organe ale caror celule pot produce si hormoni, de exemplu ficatul produce somatomedina, care asigura cresterea, tractul gastrointestinal produce numerosi hormoni gastrointestinali cu rol in digestie, iar creierul are neuroni care produc cei mai activi hormoni cunoscuti pana in prezent, numiti neurohormoni, care asigura controlul direct al sistemului endocrin de catre sistemul nervos, si care sunt obiectul de studiu al unei noi stiinte, neuroendocrinologia.

Esenta fiziologiei si patologiei glandelor endocrine este dependenta de hormonii produsi de glande . Aceste substante chimice au o structura chimica in general cunoscuta. Majoritatea au fost sintetizati si pot fi folositi ca medicamente. Pentru unii din ei, a caror sinteza chimica este dificila, cum este hormonul de crestere (GH) al hipofizei sau insulina pancreasului, s-au pus la punct tehnici de inginerie genetica; sint produsi de bacterii in care s-au introdus acizi dezoxiribonucleici recombinati, adica cu fragmente din acizii nucleici ai omului, care contin programul genetic de sinteza a acestor hormoni.

Progresele chimiei moderne au permis sa se sintetizeze substante inrudite cu hormonii naturali, dar mult mai puternici decit ei, numite analogi sintetici hormonali, si care sunt folosite curent in terapeutica. Astfel, dexametazonul si prednisonul, ca analogi ai cortizonului suprarenal, desmopresina ca analog al hormonului antidiuretic, dietilstilbestrolul ca analog al hormonilor estrogeni, buseralinul ca analog al neurohormonului gonadoliberina.

Administrarea hormonilor sau a analogilor lor sintetici ca medicamente trebuie facuta cu mare prudenta, deoarece sunt substante foarte active, care influenteaza puternic echilibrul organismului si sunt supusi unei autoreglari extrem de precise prin mecanisme cibernetice rapide de "feedback". Spre exemplu, orice glanda endocrina produce hormonii ei specifici numai daca concentratia lor sangvina are tendinta sa scada si nu mai functioneaza daca apare o crestere a nivelului sangvin a acestor hormoni.

Daca administram hormoni din afara, ca medicamente, fapt foarte raspandit mai ales cand este vorba de hormonii cortizonici, glandele endocrine corespunzatoare sunt blocate si se vor atrofia. In cazul suprarenalei, atrofia acesteia prin corticoterapia prelungita pune in pericol viata.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.