Hormonii glandei hipofize

Trimis la data: 2003-07-23 Materia: Biologie Nivel: Gimnaziu Pagini: 15 Nota: / 10 Downloads: 18
Autor: Valentin Pavel Dimensiune: 16kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Hipofiza , numită şi glanda pituitară , are o formă ovoidă şi este plasată la baza creierului pe şaua turcească , deasupra ei găsindu se hipotalamusul , care îi coordonează funcţia endocrină.La rîndul ei , activitatea hipotalamusului este dirijată pe cale neurologică.

Deşi hipofiza a fost cunoscută de foarte multă vreme , existenţa ei fiind semnalată de Galenus , totuşi importanţa ca glandă endocrină a fost pus în evidenţă la sfîrşitul secolului al XIX lea prin experienţele lui B.Sequart(1890).Oliver şi Schaffer sunt primii care au pus în evidenţă(1985) existenţa în glanda hipofiză a unui principiu biologic activ . Cercetarile asupra funcţiei acestei glande şi a substanţelor biologic active elaborate au continuat practic toată durata secolului al XX lea , avînd drept rezultat identificarea structurii chimice a acestora şi a rolului lor în organism.

Hipofiza este o glandă mică cu greutatea cuprinsă între 0,6-1 gram ;acceptînd că forma ei ar putea fi şi sferoidă , diametrul sferei ar fi în jurul valorii de 1cm .Glanda este alcătuită din trei lobul anterior sau adenohipofiza are structură glandulară şi prezintă aproximativ 70 % din glanda întreagă,lobul intermediar este mai puţin dezvoltat şi pentru unele specii este încarporat în hipofiza anterioară, lobul posterior , numit şi neurohipofiza sau hipofiza posterioară , este alcătuit în majoritate din ţesut nervos şi reprezintă aproximativ 30 % din greutatea glandei .

Este remarcat faptul că în timp ce la unele specii de vertebrate , lobul intermediar sau hipofiza intermediară reprezintă o formaţiune anatomică distinctă , la om aceasta este deosebit de redusă , fiind sub forma unei lame foarte subţiri.

Glanda hipofiză este legată fiziologic de hipotalamus , atît pe cale umorală cît şi pe cale nervoasă , încît funcţia hormonală a celor trei lobi se află sub controlul acesteia din urmă.Pentru fiecare hormon hipofizar există un factor de eliberare hipotalamic, dar există şi produse de secreţie ale hipotalamusului cu rol inhibator .Hormonii hipofizei , la rîndul lor , au rol esenţial în stimularea şi reglarea celorlante glande endocrine , fapt pentru care complexul hipotalamic-hipofizar s a denumit şi,, creer endocrin”.

Hormonii hipotalamici.Deşi hipotalamusul , respectiv, nucleele hipotalamice sunt formaţiuni anatomice distincte faţă de hipofiză, totuşi funcţiile lor se găsesc într-o strînsă interdependenţă şi, pentru urmărirea mai uşoară a acţiunii hipotalamusului asupra hipofizei, se prezintă întii substanţele biologic active elaborate de către hipotalamus.Aşa precum îi spune şi numele hipotalamusul este situat sub talamus , formaţiune anatomică nervoasă existentă la baza crerului ce are rol important în integrarea şi transmiterea exerciţiilor nervoase.

Hipotalamusul are un diametru de 2,5 cm şi o greutate de 4 g.Hipotalamusul secretă mai multe substanţe biologic active cărora li se spune conform acţiunii lor hormoni hipotalamici de eliberare sau hormoni hipotalamici cu rol inhibitor.Hormonii hipoatalamici , numiţi şi factori de eliberare (releasing factors)sau de inhibiţie (inhibiting factors) ai secreţiilor hipofizare , ajung la celulele hipofizei unde îşi manifestă acţiunea biologică.Se cunosc nouă hormoni hipotalamici , care intră în funcţia hipofizei şi care se prezintă în tabelul 1.1.

După structura lor chimică , hormonii hipotalamici aparţin peptidelor cu greutate moleculară mică , unii din ei avînd secvenţa aminoacizilor bine cunoscută. Hormonul eliberator d corticotropină (Corticotropin Releasing Hormone) cunoscut prin iniţialele CHR , se mai numeşte şi corticoliberină a fost pus în evidenţă prin cercetările lui Saffran şi Schally(1955).S a arătat mai tîrziu că acest polipeptid aste alcătuit din 41 resturi de aminoacizi .

Stiri
  • pag. 1
  • pag. 2
  • pag. 3
  • pag. 4
  • pag. 5
  • pag. 6
  • pag. 7
  • pag. 8
  • pag. 9
  • pag. 10

Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.