Hortensia Papadat Bengescu despre opera sa in general

Trimis la data: 2010-04-24
Materia: Romana
Nivel: Facultate
Pagini: 23
Nota: 8.03 / 10
Downloads: 0
Autor: Alexia Rondrea
Dimensiune: 42kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Hortensia Papadat-Bengescu deschide, larg, la noi, drumul literaturii de analiza.Romanele ei nu exceleaza in creatia de tipuri, ci in sondajul psihologic adanc.Desigur ca - asa cum arata Ibraileanu - nu exista romancier autentic care sa poata renunta cu totul la creatie, chiar daca intreprinde cea mai amanuntita explorare a sufletului omenesc.Din cartile Hortensiei Papadat-Bengescu se detaseaza nu putine personaje cu existenta autonoma, Elena Draganescu, Coca Aimee, fiica ei, Ada Razu, printul Maxentiu, profesorul Rim, buna Lina, Lica Trubadurul, doctorul Walter, Nory feminista, Sia, Anetta Pascu.Dar mai important decat ele sant starile sufletesti, procesele morale, sentimentele umane, nevrozele, a caror monografie autoarea o face.Astfel, Concertul din muzica de Bach analizeaza cateva forme ale amorului, intimidat de conventii la Elena Draganescu, calculat, cinic, nerusinat la Ada Razu, animalic si morbid la profesorul Rim.
Intr-un cuvant, mediu descris de Hortensia Papadat-Bengescu se poate caracteriza din punct de vedere sociologic ca apartinand "unei burghezi de formatie recenta, fara traditii, fara morala, fara gust".Aceasta e lumea parvenitilor imbogatitilor de dupa razboi, observa foarte bine Mihai Ralea (Perspective, 1928). Lica Trubadurul a fost plutonier-major in armata. Ada Razu e fata de fainar. Milionarul Draganescu se trage dintr-o familie de carciumari.Distinsa Elena, sotia lui, e fiica Lenorei, la randul ei descendenta unui "accizar" din Mizil. "Sufletul acestor oameni - scrie Mihai Ralea - e inca primitiv si grosier sub reflexe de aur si purpur.Din civilizatie, ei n-au decat confortul".Sunt "senzuali, brutali, fara reticente, fara puduare si fara estetica".

Hortensia Papadat-Bengescu prctica, totodata, o literatura feminina.Aceasta, constata Eugen Lovinescu, e excelenta romantica si subiectiva, zbatandu-se intre "explozie lirica", "exuberanta senzoriala" si "sensiblerie discreta".Hortensia Papadat-Bengescu aduce si aici ceva original.Ea uneste lirismul inerent sufletului feminin cu spiritul analitic, ajungand la o fuziune interesanta de tip stendhalian, in care autoobservatia lucida nu atinge, ci dimpotriva, amplifica viata emotionala.

Lirismul Hortensiei Papadat-Bengescu - scrie Eugen Lovinescu nu ramana numai in faza simplei exolari, nu enumai extaz sau imprecatie, nu exprima numai revlota sau adoratie, nu e o forta elemantara si incopnstienta.El vine dintr-o sensibilitate viberanta si dintr-o bogatie de impresii ce se succed grabit; orcat ar fi de grabnica succesiunea, in crupa senzatiei sta infipt singur de sine spiritul analitic, care a conduc, o amplifica ii inregistreaza minutios traectoria si, dupa mistuirea finala, iiperpetueaza amintirea.Asocierea celor doua forte contradictorii, oemotiunea si analiza dau, sasdar literaturii scriitoarei un caracter patetic, de lupta, si foc din fiecare pagina o bucata de lava, in care sa solidificat dupa multa truda forma unui sentiment.

Caracterizarea criticului e adevarata.Dar cum el singur aobservat, aceasta fuziune s-a produs de-a lungul unei evolutii a scriitoarei de la notatia lirica la epica obiectiva de la Ape adanci la Radacini.Hortensia Papdat-Bengescu cunoscuta mai intai la Viatia romaneasca, prin 1914.Pana la aceasta publicase doar niste cronici mondene in ziarul cinservator La politique, redactate in limba franceza.

Ibraileanu, caruia autoarea ii fusese recomandata de Constata Marina-Moscu, s-a aratat foarte entuziast. "Cand ai ispravit de citit volumul d-nei Hortensia Papdat-Bengescu (Ape adanci) - scria el -, din suma impresiilor care-ti raman, doua se degajeaza: mai intai originalitatea operei si caracterul ei eminamente feminin".Criticul remarca: "repertoriul infinit de senzatii fine, variate si nuantate, greu de prins fara o mare putere si deprindere de introspectie si greu de redat fara o singura si nesecata inventie verbala...D-na Hortensia Papdat-Bengescu nu are senzatii simple de la lucruri, are serii, are manunchiuri de senzatii"(Note si impresii).

Ibraileanu se arata sensibil si la o anumita indrazneala a unei literaturi feminine, dispusa a proclama "apetitul de viata pontentata, bucuria de a trai intens si inalt, drepturile imprescriptibile ale naturii individuale si protestarea impotriva prejudecatilor care se opun acestei conceptii, ca si impotriva fortelor si fatalitatilor sociale care impiedica realizarea acestei conceptii".

Dupa ce scriitoarea si-a incetat colaborarea la Viata romanesca, imtrand in cercul "Sburatorul", entuziasmul criticului s-a mai racit.Toate cartile pe care le-a publicat ulterior Hortensia Papadat-Bengescu au inceput sa fie socotite la Iasi erori artistice, abateri ale unui talent de la reala lui vocatie.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.