Hotararea din 21 iunie 2007 in cauza Macovei si altii impotriva Romaniei

Trimis la data: 2013-12-05
Materia: Istorie
Nivel: Liceu
Pagini: 23
Nota: 10.00 / 10
Downloads: 0
Autor: Pisica irina
Dimensiune: 32kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
1. La originea cauzei se afla cererea nr. 5048/02, introdusa impotriva Romaniei, prin care patru cetateni ai acestui stat, domnii Traian Macovei, Istocle Macovei si Ion Macovei si doamna Maria Grigoras (reclamanti), au sesizat Curtea la data de 15 mai 2001 in temeiul art. 34 din Conventia pentru apararea drepturilor omului si a libertatilor fundamentale (Conventia).
2. Reclamantii au fost reprezentati de I. Popa, avocat in Bacau. Guvernul roman (Guvernul) a fost reprezentat de agentul guvernamental, doamna Beatrice Ramascanu, apoi de doamna R. Pasoi, co-agent, de la Ministerul Afacerilor Externe.

3. Reclamantii s-au plans in special de incalcarea dreptului la o ancheta efectiva in urma relelor tratamente suferite din partea mai multor terti.
4. La 7 martie 2006 Curtea a hotarat sa comunice cererea. Prevalandu-se de dispozitiile art. 29 alin. 3, ea a decis ca admisibilitatea si fondul cauzei vor fi examinate impreuna.

IN FAPT
I. Circumstantele cauzei
5. Reclamantii s-au nascut in 1938, 1941, 1931 si respectiv 1935 si locuiesc la Patrascani, in comuna Gura Vaii.
A. Procedura penala privind violentele exercitate asupra a doi dintre reclamanti

6. La 15 septembrie 1998 un executor judecatoresc s-a deplasat la domiciliul reclamantilor si a stabilit limitele proprietatii lor in conformitate cu o sentinta judecatoreasca definitiva. In aceeasi zi a survenit un conflict intre reclamanti si vecinii lor. A izbucnit o altercatie in urma careia primul si al patrulea reclamant au fost raniti.

7. Un certificat medical eliberat la 17 septembrie 1998 de un medic legist celei ce-a patra reclamante indica faptul ca prezenta un traumatism cranio-cerebral, numeroase plagi la nivelul capului si mainilor, precum si un sindrom cefalic persistent. Medicul a considerat ca leziunile aveau nevoie intre treizeci si trei si treizeci si patru de zile de ingrijiri medicale. Din cauza unui traumatism la cotul stang, bratul reclamantei a fost imobilizat in ghips timp de douazeci si una de zile.

8. Un certificat medical eliberat la 9 octombrie 1998 primului reclamant de acelasi doctor mentiona un traumatism cranio-cerebral, numeroase plagi la nivelul capului si mainilor, o comotie cerebrala, precum si pierderea unui dinte si afectarea unui al doilea. A fost spitalizat timp de zece zile si doctorul a considerat ca leziunile aveau nevoie de la douasprezece la treisprezece zile de ingrijiri medicale suplimentare.

9. Certificatele indicau ca cei doi reclamanti fusesera victimele unei agresiuni si ca leziunile constatate ar fi putut fi cauzate de lovituri aplicate cu un corp dur.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.