Hotararile arbitrale

Trimis la data: 2015-06-02
Materia: Drept
Nivel: Facultate
Pagini: 8
Nota: 9.71 / 10
Downloads: 1
Autor: Bianca_B
Dimensiune: 23kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Potrivit art. 367' C. proc. civ., la cererea partii interesate, hotararea arbitrala se investeste cu formula executorie, de catre instanta judecatoreasca prevazuta de art. 342 C. proc. civ., respectiv instanta care ar fi fost competenta sa solutioneze in prima instanta litigiul, in absenta conventiei arbitrale, intrucat arbitrii nu se bucura de imperium. Locul arbitrajului determina si competenta teritoriala, intrucat instanta judecatoreasca competenta sa intervina in organizarea si desfasurarea arbitrajului si sa investeasca hotararea arbitrala este instanta in circumscripta careia are sau a avut loc arbitrajul.
In vederea investirii cu formula executorie, instanta judecatoreasca pronunta o incheiere data fara citarea partilor, exceptand cazul in care exista indoieli cu privire la regularitatea hotararii arbitrale, cand se vor cita partile (art. 3671 alin. 2 C.proc.civ.). Impartasim opinia exprimata in literatura de specialitate, potrivit careia simplul fapt al citarii partilor pentru eventuale explicatii nu transforma procedura prin excelenta necontencioasa a investirii intr-o procedura contencioasa.

In conformitate cu dispozitiile art. 368 C. proc. civ., din momentul investirii cu formula, executorie, hotararea arbitrala constituie titlu executoriu si se executa intocmai ca o hotarare judecatoreasca.
Faptul ca arbitrajul are si un puternic caracter contractual care determina si forta obligatorie a hotararii arbitrale, acest fapt ar fi de natura sa atraga executarea voluntara, benevola de catre debitorul cazut in pretentii prin hotararea arbitrala. Practic, dispozitiile art. 367 C. proc. civ., statueaza o ordine de executare, respectiv mai intai executarea benevola si abia apoi executarea siiita.

Conform dispozitiilor art. 368 C. proc. civ., hotararea arbitrala investita cu formula executorie constituie titlu executoriu si se executa silit intocmai ca si o hotarare judecatoreasca propriu-zisa. Insa, investirea cu formula executorie va surveni doar in situatia in care hotararea arbitrala nu se executa benevol, mai precis in ipoteza in care debitorul isi incalca obligatia asumata prin semnarea conventiei arbitrale.De asemenea, este important sa distingem dupa cum hotararea arbitrala atacata cu actiune in anulare in temeiul art.364 C.proc.civ., este sau nu anulata ca urmare a hotararii judecatoresti pronuntate de instanta de control judiciar.

Daca actiunea in anulare se respinge, hotararea arbitrala este validata si va urma procedura investirii cu formula executorie, insa hotararea care se va investi va fi cea a instantei de control judiciar, in conditiiie dreptului comun.
Daca actiunea in anulare se admite, hotararea arbitrala este infirmata printr-o hotarare judecatoreasca, iar investirea se va face asupra hotararii arbitrale initiale, dar va fi "o simpla formalitate, reducandu-se la verificarea caracterului irevocabil al hotararii judecatoresti de respingere", deoarece controlui judecatoresc a fost deja efectuat.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.